loader
Budapest lajtos kocsit bocsát Solymár és Szentendre rendelkezésére

Budapest lajtos kocsit bocsát Solymár és Szentendre rendelkezésére

Budapest segít a vízellátási problémákkal küzdő Solymárnak és Szentendrének: a főváros cégei egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit bocsátottak a két település rendelkezésére - jelentette be a főpolgármester a közösségi oldalán csütörtökön.

Karácsony Gergely azt írta, a kánikulában kialakult vízhiány miatt a helyi szolgáltató a Fővárosi Vízművek segítséget kérte. A két, öt köbméteres lajtos kocsi mellett a Budapesti Közművek két hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra - tette hozzá.
Felhívta a figyelmet arra, "a klímakatasztrófa küszöbén sokkal jobban kell értékelnünk olyan, eddig alapvetésként tekintett dolgokat, mint a tiszta vizet a csapból".
A víz hatalmas érték és Budapestnek óriási szerencséje van azzal, hogy európai összehasonlításban is jó minőségű és biztos vízellátása van, ami a természeti adottságok mellett a több mint 150 éves Fővárosi Vízművek kiváló szakmai csapatának is köszönhető - jegyezte meg.
A főpolgármester szerint "az sem véletlen, hogy a baj először a túlzsúfolt agglomerációs településeken jelentkezik", az ottani hálózatot ugyanis nem ekkora terhelésre szabták.
Karácsony Gergely írt arról is, a magyar víziközműrendszer "borzasztóan rossz állapotú", van olyan város, ahol az ivóvíz közel fele egyszerűen eltűnik a talajban, a kormány pedig nem segíti a fejlesztéseket, hanem különadóval sújtja a jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatókat.
"Ennek ellenére nem hagyjuk magára azt, aki bajban van. Budapest erős városként, erős közösségként megteszi, amit tud: segítünk, ahogy tudunk az agglomerációs településeken!" - írta bejegyzésében a főpolgármester.

Forrás: mti

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok