loader
Volt szovjet laktanya területének kármentesítése: elkezdődött a tesztszivattyúzás

Volt szovjet laktanya területének kármentesítése: elkezdődött a tesztszivattyúzás

A volt szovjet laktanya területén a kármentesítési folyamat előkészítéseként a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) szerződött partnere január 28-án elkezdte az egy hónapig tartó tesztszivattyúzást. Az igazgatóság ma érkezett tájékoztatása szerint: a megtisztított talajvizet a Dera-patakba vezetik a tűzoltóság környékén lévő csőzsilipen keresztül, a patakba való vízbevezetés tervezett, és szennyezést nem okozó tevékenység.

A pump and treat  (szivattyúzás és kezelés) mentesítési eljárás hatékonyságának vizsgálatára egy hónapos szivattyúzási tesztet kell végezni a Laktanya területén. A teszt során a mentesítés hatásfokát, annak időbeli változását kell vizsgálni, a termelt víz szennyezőanyag koncentrációjának nyomon követésével. A kitermelt, majd a sztrippertorony (levegőztető) segítségével folyamatosan tisztított vizet a Dera-patakba vezetik, a jobb parti védvonal 0+312 tkm szelvényében lévő csőzsilipen keresztül, hozzávetőleg a  tűzoltóparancsnokság vonalában.

 

A sztrippelő egység a kútból kitermelt vizet tisztítja meg úgy, hogy az abban oldott illékony klórozott szénhidrogének – a területen feltárt szennyezőanyagok – a 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM rendeletben megadott (B) szennyezettségi határértékek alá csökkenjenek a Dera-patak vízminőségének védelme érdekében.

A folyamat részletes leírásáról a Műszaki beavatkozási terv/102. oldalán  kezdődő fejezetből tájékozódhatnak.

https://szentendre.hu/wp-content/uploads/2020/06/Szentendre_M%C5%B1szaki-beavatkoz%C3%A1si-terv-2018-december.pdf

 

 

forrás: szentendre.hu

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok