loader
Turisztikai fejlesztések sora indul hazánkban

Turisztikai fejlesztések sora indul hazánkban

Megkezdődik idén öt kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben az első nagyprojektek megvalósítása, és további olyan új, kiemelt turisztikai térségek jöhetnek létre, amelyekben a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős fejlesztési potenciált lát. A főbb tervek között szerepel a világörökségi helyszínek fejlesztése is.- írja a hirado.hu.

Jelentős fejlesztések várhatóak Vácott, Zebegényben, Visegrádon, Szentendrén, Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Nyíregyházán, Szentkúton, Lentiben, Nógrád megyében, a Mátrában, Zalakaroson, a Hortobágyon, Hévízen és Budapesten. Sőt, 12 milliárd forintból megújul Esztergom is. Korszerűsödik több mint tíz, a Balaton mellett található kalandpark. Megújulnak a Tisza-tó és a Dunakanyar mentén található strandok. Elkezdődik a sátoraljaújhelyi üveghíd építése, miközben hatalmas az érdeklődés a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Szálláshelyfejlesztő programja iránt. Egyebek mellett erről beszélt Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója sajtótájékoztatóján. Az ügynökség célja, hogy a szezonalitás csökkenjen, és mindenki töltsön el még egy éjszakát Magyarországon.

Jelentős növekedés

Guller közölte, tavaly novemberéig a turisták annyi éjszakát töltöttek el hazánkban, mint 2016-ban egész évben. Az összeredmény megközelítheti a harmincmilliós vendégéjszakaszámot, amely elérhető közelségbe helyezi a 2030-ra kitűzött célt, az ötvenmilliós vendégéjszakaszámot. A legtöbben még mindig Németországból érkeznek Magyarországra, ami 2017-ben 2,1 millió vendégéjszakát jelentett. A második helyen az Egyesült Királyság áll, ahol 2010-hez képest 96%-os az emelkedés. Emellett kiemelkedő növekedést tapasztalunk Csehországból (105%), Lengyelországból (96%), Oroszországból (91%), az Egyesül Államokból (81%). Az idén májusban induló Magyarország és USA közötti közvetlen repülőjáratnak köszönhetően utóbbi számok további emelkedése várható.

A 2010-es évhez képest Kínából és a Koreai Köztársaságból rendkívüli mértékű, 350 százalékot meghaladó emelkedés tapasztalható, amit tovább növelhet, hogy hazánk a tavaly novemberi kínai-magyar miniszterelnöki csúcstalálkozó alkalmával együttműködési megállapodást kötött a legnagyobb kínai online utazási ügynökséggel.

Indulnak a nagyprojektek

Az idei évre vonatkozó tervekkel kapcsolatban a vezérigazgató hangsúlyozta, hogy megkezdődik a tavaly nevesített öt kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben az első nagyprojektek megvalósítása, és további olyan új, kiemelt turisztikai térségek jöhetnek létre, amelyekben az MTÜ jelentős fejlesztési potenciált lát. A főbb tervek között szerepel a világörökségi helyszínek fejlesztése, összesen tízmilliárd forint értékben. Fejlesztések indulnak a hollókői várban, Pannonhalmán és a Fertő-parton, befejeződik a szigligeti vár felújítása. Elkezdődik a Hortobágy hárommilliárd forint forrásból való fejlesztése is.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok