loader
Tudnivalók házikedvenceink téli ápolásához

Tudnivalók házikedvenceink téli ápolásához

Télen még több figyelmet kell fordítanunk kutyáink és macskáink egészségére, mint a melegebb évszakokban. Dr. Reményi Blanka állatorvos arra figyelmeztet, hogy házikedvenceink a hideg idő beköszöntével is veszélyeknek, betegségeknek vannak kitéve.

A sétáltatás a zordabb időjárásban sem maradhat el, a lakásban és a kertben tartott kutyáknál sem. A vékonyabb bundájú, érzékenyebb kutyusokat érdemes többször rövidebb időre kivinni, ugyanis őket sajnos nem minden esetben védi meg szőrzetük a hidegtől. Adjunk kedvencünkre védőruhát, esős időben vízhatlan ruhát, hogy ne fázzon meg.

A havas, latyakos talajon hamar felpuhul a beltéri kutyusok talppárnája, ami megkönnyíti a sérülések kialakulását. A felsózott utakon az elszórt kémiai anyagok irritálhatják ezt az érzékeny bőrrészt, ami fájdalommal jár. Hazaérkezés után töröljük szárazra a kutya talpát és bundáját. Hosszú szőrű kutyák mancsszőrét ajánlott levágni, hogy ne ragadjon bele a hó.

A kutyák szeretik megenni a havat, a friss hótakaró alatt azonban lehetnek olyan szennyezett anyagok vagy éles tárgyak, amelyek megfertőzhetik vagy megsérthetik az állatot.

A kutyaházat szárazan, huzatmentes helyen kell tartani. Hőszigetelésre kiváló a szalma, de bizonyos kutyák a rongyot vagy a szivacsot is szeretik. A vastag bundájú kutyák sem teljesen védettek a nagy hidegben. Ha nincs lehetőségük száraz helyre bebújni, akkor éjszaka ők is kihűlhetnek.

A kertbe kirakott itatóvíz az alacsony hőmérsékleten nagyon hamar ki tud hűlni. A hideg víz lehűti a nyálkahártyát, ezáltal a kutya fogékonyabb lesz a különböző kórokozókra. Érdemes ilyenkor kivizsgáltatni a kutyust, vagy immunerősítőt adni neki. Semmiképpen ne hagyjuk kint a vizet éjszakára, vagy ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon. A kutyák télen is kiszáradhatnak. Főleg a mozgékony és a munkavégző állatoknak megfelelő mennyiségű vizet és kalóriadús étrendet kell biztosítani.

A kullancsok és a bolhák elleni védelemről a hidegben is gondoskodni kell. A bolhák kifejletlen állapotban a téli mínuszokban is akár évekig életképesek maradhatnak, a kutyák, macskák bundájába kerülve pedig kifejlődhetnek, és megcsíphetik az állatot. A kullancsok csak többhetes fagy után pusztulnak el, így velük is számolniuk kell az állattartóknak.

Ha kedvencén valamilyen változást, étvágytalanságot vesz észre, vegye fel a kapcsolatot az állatorvossal. Az állatorvosi rendelőket elsősorban telefonon keressék a gazdik, illetve a rendelő honlapján foglaljanak időpontot. Az állatorvosok kérik, hogy a beteg állatot egy egészséges gazdi kísérje el a vizsgálatra.

 

kép: pixabay.com

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok