loader
Télen nyári gumival autózni nagyjából olyan, mintha hibás lenne az autó fékrendszere

Télen nyári gumival autózni nagyjából olyan, mintha hibás lenne az autó fékrendszere

Elsősorban költséghatékonyság miatt tűnik jó ötletnek, hogy egyetlen - nem négy évszakos abronccsal járjunk egész évben.  Az enyhe időjárás alatti téli gumi használat esetleges veszélyeiről és a január 1-től bővített KRESZ vizsga anyagáról, a szentendrei autós és motoros iskola vezetőjét, Kaló Krisztiánt kérdeztük.

A téli gumi nyári használata balesetveszélyes. Kaló Krisztián kiemelte, hogy a gumiabroncsok tekintetében nem az átlaghőmérséklet a mérvadó, hanem az aszfalt hőmérséklete.  Ha egy téli és nyári abroncsot egymás mellé teszünk, külsőre is számos különbséget találunk, más a bordázat, a nyári guminál hiányoznak a kapaszkodó lamellák. Ami viszont nem látható az a gumi anyaga, márpedig a téli abroncs más komponensekből készül, ami lágyabb felépítést, s ezzel együtt melegebb időben a nyárihoz képest jóval erőteljesebb kopást eredményez.

A szentendrei autós és motoros iskola vezetőjének elmondása szerint nyári gumiabronccsal télen közlekedni sokkal nagyobb veszélyt jelent. Az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használata, nem képes betölteni az eredeti funkcióját. A legnagyobb veszélyforrás a kiszámíthatatlan helyzetekben található. Az idejében történő gumiabroncs csere életeket menthet és a baleset megelőzés szempontjából, rendkívül fontos szerepet tölt be a közlekedésben.

A mai jogszabályok értelmében az évszakoknak nem megfelelő gumiabroncs cseréje nem kötelező, de erősen ajánlott. Amennyiben télen nyári gumival okozunk balesetet, a biztosító megtagadhatja a fizetést, és az okozott kár egészével, vagy egy részével megterhelheti a károkozót. A biztosító akkor fizet, ha műszakilag megfelelő állapotban van az autó. Ez a tél beálltával az abroncsok helyes állapotát jelenti.

Január 1-től bővítették a KRESZ vizsga anyagát.  A tényleges vizsgában eddig egy mozgóképes kérdés volt. Ennek tárházát bővítették és mostantól több mozgóképes ábra is szerepel vagy szerepelhet a vizsgán.

Különböző autós portálok így közelítik meg a gumiabroncs csere fontosságát: télen nyári gumival autózni nagyjából olyan, mintha hibás lenne az autó fékrendszere. Ön elindulna hibás fékrendszerű autóval?

 

Kép forrása: internet

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok