loader
Közlekedési változások Budapesten az augusztus 20-i hosszú hétvégén

Közlekedési változások Budapesten az augusztus 20-i hosszú hétvégén

Több menterend változás van érvényben az Augusztus 20-i rendezvények miatt. Az Államalapítás Ünnepén, 2019. augusztus 20-án (kedden) és az ahhoz kapcsolódó rendezvények miatt már korábban 19-én (hétfőn) is számos, a budai és a pesti fő közlekedési útvonalat, valamint Duna-hidat érintő útlezárás és közösségi közlekedési változás lépett életbe Budapesten. Ezeken a napokon – különösen 20-án – a belvárost közösségi közlekedéssel érdemes megközelíteni: a BKK a kötöttpályás járatok igénybevételét, kiemelten az M1-es, az M2-es, az M4-es, valamint az augusztus 20-án egész nap Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedő M3-as metró használatát ajánlja. A Lánchidat augusztus 16-án késő estétől 21-én hajnalig, a Margit hidat és az Erzsébet hidat várhatóan csak a tűzijáték estéjén zárják le a forgalom elől. Az augusztus 20-ai tűzijáték előtt és után a metró-, a HÉV-, a villamos-, a busz- és a trolibuszvonalakon a sűrűbben induló járatok segítik majd a kényelmesebb utazást. Az ünnepi hétvégén az útlezárások miatt számos busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon jár, ezért a hosszú hétvégén érdemes utazását a BKK FUTÁR alkalmazás használatával megtervezni: a BKK utazástervezője az ünnepi forgalmi rend idején is az optimális útvonalat ajánlja fel úti célja eléréshez. - Írat a BKK weboldalán. 

Hivatalos ünnepi programok, rendezvények, azok megközelítési lehetőségei

Augusztus 20-án, kedden, és a kapcsolódó hosszú hétvége megelőző napjain számos rendezvényt tartanak Budapesten az Államalapítás Ünnepe alkalmából. A hivatalos programokról az augusztus20.kormany.hu oldal nyújt részletes tájékoztatást. A Kossuth Lajos téren 20-án délelőtt a hagyományos tisztavatásra kerül sor. Délután és koraeste a budai Várban ökumenikus kenyéráldást és aratóünnepet rendeznek, míg a Szent Jobb körmenet a szokásos Szent István Bazilika–Széchenyi István tér–Szent István Bazilika útvonalon halad. Ezt követően 21 órakor kezdődik a tűzijáték. A Budai Várban idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a Várkert Bazárban és környékén pedig a Magyar Ízek utcája és változatos családi programok várják a látogatókat.

Ünnepi tűzijáték a Duna-parton

Az ünnepi tűzijáték augusztus 20-án, kedden este 21:00-kor kezdődik és körülbelül 21:30-ig tart. A BKK a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalon a járműveket és több, a belváros felé tartó villamos- és buszjáratot, valamint gyakrabban közlekednek a H5-ös és a H7-es HÉV szerelvényei. A tűzijáték idejére, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől. A tűzijáték helyszínét elsősorban a sűrűbben közlekedő metrókkal, a belvárosi csomópontokból gyalogosan érdemes megközelíteni.

Hazafelé úton szintén érdemes a metróvonalak egyikét igénybe venni; biztonsági okokból azonban lezárhatják az M1-es metró Vörösmarty tér, Deák Ferenc tér, az M2-es metró Deák Ferenc tér, Kossuth Lajos tér és Batthyány tér, az M3-as metró Ferenciek tere és Deák Ferenc tér, valamint a H5-ös HÉV Batthyány tér állomását; ilyen esetben célszerű egy másik, közeli állomást választani. 21:30 és 23 óra között – a kényelmesebb hazautazás érdekében – a belvárosból közlekedő járatok sűrűbben követik majd egymást.

Magyar Ízek utcája, családi programok a Várkert Bazárban és környékén, koncertek a Clark Ádám téren

A Magyar Ízek Utcája gasztronómiai esemény, valamint a Várkert Bazárbeli és -környéki családi programok és koncertek helyszíne leggyorsabban a Döbrentei térről vagy a Batthyány tér felől gyalogosan közelíthető meg.

Katonai tiszteletadás és tisztavatás a Kossuth Lajos téren

A Kossuth Lajos téren augusztus 20-án 8:00-tól tartják az állami ünnepséget, valamint a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményét, a tisztavatást. A teret az M2-es metróval vagy a (Közvágóhíd felől csak a Széchenyi rakparti ideiglenes végállomásig közlekedő) 2-es villamossal célszerű megközelíteni.

Ünnepi szentmise és Szent Jobb Körmenet a Bazilikában és környékén

Augusztus 20-án délután 17 órától Ünnepi Szentmisét tartanak a Szent István Bazilikánál, amely a leggyorsabban az M1-es metró Bajcsy-Zsilinszky út állomásától, illetve az M2-es és az M3-as metró Deák Ferenc tér, illetve az M3-as metró Arany János utca állomásától gyalogosan közelíthető meg. A hagyományos Szent Jobb Körmenet a Szent István térről indul, és oda is érkezik vissza.

Közúti és gyalogos forgalomkorlátozások

Az augusztus 20-i hosszú hétvégi rendezvények és előkészületei miatt számos fővárosi fő közlekedési útvonalat lezárnak a gépjárműforgalom elől. Már augusztus 16-a, péntek estétől lezárják a Lánchidat, valamint a Várkert Bazár környéki utcákat, az Alagutat és a Fő utcát is a Halász utcától. Az elmúlt évekhez hasonlóan lezárják az alsó rakpartokat: a Budai alsó rakpartot a Margit híd és Petőfi híd közötti szakaszon, míg a pesti alsó rakpartot a Havas utcától szintén a Margit hídig 20-án, kedden 7 órától 21-én, szerdán hajnalig.

Forgalomkorlátozások a Várkert Bazár környékén

A Várkert Bazárnál és a Clark Ádám téren zajló programok miatt lezárják a közúti forgalom elől

  • augusztus 16-án, pénteken 20:00-tól 21-én, szerdán 6:00-ig az I. kerületben az Öntőház utcát teljes hosszában, a Lánchíd utcát teljes hosszában, az az Ybl Mikós teret, a Lánchíd utcai parkolót, az Apród utcát teljes hosszában, a Fátyol utcát teljes hosszában, a Fogas utcát teljes hosszában, a Várkert rakpartot teljes hosszában, a Döbrentei utcát teljes hosszában, az Attila utat a Döbrentei tértől az Apród utcáig, az Apród utcát és a Döbrentei utcát teljes hosszában,
  • augusztus 16-án, pénteken 22:00-tól 21-én, szerdán 6:00-ig a Lánchidat, a Clark Ádám teret, az Alagutat, az Alagút utcát az Attila utcától az Alagútig, a Fő utcát a Halász utcától a Clark Ádám térig és a Ponty utcát a Fő utcától a Kapucinus utcáig.

A gyalogosforgalom elől is lezárják

  • a Lánchidat augusztus 20-án, kedden 17:00-tól 23:00-ig, valamint
  • az Erzsébet hidat 20-án, kedden 18:00-tól 23:00-ig.

Forgalomkorlátozások a budai és a pesti rakpartokon

Lezárják a forgalom elől augusztus 20-án, kedden 7:00-tól 21-én, szerdán 6:00-ig

  • a Budai alsó rakpartot a Bertalan Lajos utcától az Üstökös utcáig, valamint
  • a Pesti alsó rakpartot a Havas utca és a Margit híd északi felhajtója között.

Forgalomkorlátozások a Kossuth Lajos tér környékén

A Kossuth Lajos téri katonai tiszteletadás és tisztavatás miatt augusztus 20-án 6:00 és 12:00 között lezárják a közúti forgalom elől az V. kerületi

  • Széchenyi felső rakpartot a Markó utcától a Kossuth Lajos térig,
  • Alkotmány utcát a Szemere utcától a Kossuth Lajos térig,
  • Vaykay utcát az Alkotmány utcától a Szalay utcáig,
  • Szalay utcát a Honvéd utcától a Kossuth Lajos térig,
  • Balassi Bálint utcát a Markó utcától a Kossuth Lajos térig,
  • Vértanúk terét,
  • Nádor utcát a Garibaldi utcától a Vértanúk teréig,
  • Báthory utcát a Vértanúk terétől a Szemere utcáig.

Forgalomkorlátozások a Szent Jobb körmenet idején

A Szent Jobb körmenet miatt augusztus 20-án, kedden lezárják a forgalom elől

  • 14:00-tól 20:00-ig
    • a Szent István Bazilika oldalán található szervizutakat,
    • a Szent István teret,
    • a Hercegprímás utcát az Arany János utca és a József Attila utca között,
    • a Sas utcát az Arany János utca és a József Attila utca között,
    • a Bajcsy-Zsilinszky út Deák Ferenc tér irányú útpályájának szélső forgalmi sávját az Arany János utca és a József Attila utca között.
  • 14:00-tól 23:00-ig a József Attila utcát a Bajcsy-Zsilinszky út és a Széchenyi István tér között, valamint a Széchenyi István teret.
  • 17:00-tól 20:00-ig a körmenet útvonalát: Szent István tér–Zrínyi utca–Október 6. utca–József Attila utca–Széchenyi tér–Akadémia utca–Arany János utca–Sas utca–Szent István tér. A lezárt útszakaszokat a menet elhaladásával folyamatosan visszaadják a forgalomnak.

További forgalomkorlátozások a tűzijáték miatt

Az augusztus 20-i tűzijáték miatt 19:00-tól 22:30-ig forgalomkorlátozások várhatóak a Margit híd–Szent István körút–Bajcsy Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút–Szabadság híd–Szent Gellért tér–Kelenhegyi út–Szirtes utca–Sánc utca–BAH-csomópont–Alkotás utca–Széll Kálmán tér–Margit körút–Tölgyfa utca–Margit híd által határolt területen belül.

Változások a közösségi közlekedésben

A hosszú hétvégén érdemes utazásunkat a BKK FUTÁR alkalmazás használatával megtervezni: a BKK utazástervezője az ünnepi forgalmi rend idején is az optimális útvonalat tervezi meg úti céljuk elérésére. Tervezetten az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben; az időpontok a lezárások és azok feloldásának függvényében változhatnak.

Augusztus 16-án, pénteken 22:00-tól korlátozzák a Lánchíd, valamint a Clark Ádám tér, az Alagút és a Fő utca forgalmát, ezért augusztus 21-e, szerda 6:00-ig

  • a 16-os buszcsalád járatai csak Budán járnak: a 16-os a Széll Kálmán tér és a Dózsa György tér, a 16A pedig a Széll Kálmán tér és a Dísz tér között. A 16B busz nem közlekedik. A budai Várban rendezett Mesterségek Ünnepe programjai közösségi közlekedéssel tehát a Széll Kálmán tér felől sűrítve induló 16A vagy 16-os  buszjárattal, valamint a Dózsa György térről a 16-os autóbusszal érhetők el.
  • a 105-ös busz és a 990-es busz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, ezért a Clark Ádám tér, a Széchenyi István tér, a Hild tér/József nádor tér megállót nem érint. A 105-ös és a 990-es buszra a Deák Ferenc téren a 9-es busz megállóhelyén, ezt követően pedig az 5-ös buszjárat érintett megállóiban lehet felszállni.

Augusztus 17-én, szombaton, 18-án, vasárnap, 19-én, hétfőn és 20-án, kedden egész nap a Várkert rakpart és környéke lezárása – valamint a Margit körúton zajló vágányfelújítási munkák – miatt változik a budai fonódó hálózaton közlekedő villamosok forgalmi rendje:

  • A 19-es villamos két szakaszon közlekedik: a Bécsi út / Vörösvári út felől a Batthyány térig, Kelenföld vasútállomás felől pedig – a Rudas Gyógyfürdő megállóhelytől az 56A villamos vonalán – a Széll Kálmán térig.
  • A 41-es és a 61-es villamos összevont útvonalon, a Kamaraerdei Ifjúsági Park és Hűvösvölgy között jár, 41-61 jelzéssel, Hűvösvölgy és a körtér között a 61-es, a körtér és Kamaraerdő között a 41-es megállóinak érintésével. A 41-es villamos Móricz Zsigmond körtér és Rudas Gyógyfürdő, illetve Batthyány tér és Bécsi út / Vörösvári út közötti szakaszán a 19-es villamossal utazhatnak.
  • Az Észak-Buda felől érkezők, vagy arra utazók közlekedését segíti, hogy a 109-es autóbusz útvonalát meghosszabbítják a Déli pályaudvarig.

Augusztus 19-én, hétfőn 12:00 órától 20-án, kedden 18 óráig a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik.

Augusztus 20-án, kedden napközben a már lezárt Várkert rakpart, a Lánchíd, az Alagút, a Kossuth Lajos tér mellett a Légiparádéhoz kapcsolódóan lezárják a pesti rakpartokat is, emellett a Tisztavatás, a Szent Jobb körmenet miatt lépnek életbe további változások a közlekedésben. A belvárost érintő jelentős korlátozások miatt a BKK a metróvonalak igénybevételét ajánlja: augusztus 20-án az M1-es, az M2-es és az M4-es metrón kívül érdemes igénybe venni az M3-as metrót is, amely ezen a napon Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik.

  • A 2-es villamos továbbra is rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár, 9:00 és 10:00 között azonban csak a Közvágóhíd és a Boráros tér között visz utasokat.
  • A 15-ös és a 115-ös busz a Kiskörúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekedik, a Kálvin tér és a Nagykörút között a 9-es busz útvonalán.
  • A D12-es hajó csak 11:00 és 19:00 között jár.

Este az ünnepi tűzijáték miatt 19:50-től a Margit hidat és az Erzsébet hidat is lezárják a tűzijáték miatt, várhatóan 22:30-ig. Késő délutántól a Margit híd–Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó utca–Erzsébet híd–Krisztina körút–Vérmező út–Margit körút által határolt területen életbe lépő jelentős korlátozások és a hidak lezárása miatt változik a közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje.

  • A belvárost érintő jelentős korlátozások miatt a BKK a megszokottnál sűrűbben közlekedő metrók igénybevételét ajánlja.
  • A 4-es és a 6-os villamos 19:50-től a Corvin-negyed és az Oktogon között közlekedik, az újbudai végállomások és a Pál utca (Corvin-negyed), valamint a Margit híd, budai hídfő és a Széll Kálmán tér között pótlóbusszal lehet utazni.
  • Az 5-ös és a 8E buszjárat 19:50-től két szakaszon közlekedik: pesti végállomása felől a Ferenciek tere M, budai végállomása felől pedig a Déli pályaudvar M megállóhelyig visz utasokat. A Déli pályaudvarnál a Krisztina körúti kijárat mellett lehet felszállni a buszokra.
  • A 7-es és a 133E buszjárat 19:50-től az Erzsébet híd helyett a Kiskörúton és a Szabadság hídon át közlekedik, ezért nem érinti a Szent Gellért tér és a Rákóczi út közötti megállóit. A buszok módosított útvonalukon nem állnak meg a Kálvin téren, ezért aki az M3-as metróra szeretne átszállni, annak célszerű az Astoria M megállónál leszállni, és valamely Buda irányú busszal a Ferenciek teréig utazni.
  • A 9-es busz 19:50-től a Margit híd helyett a Váci út–Árpád híd útvonalon közlekedik. A Váci úton az éjszakaibusz-megállókban, az Árpád híd pesti és budai hídfőjénél pedig a 34-es busz megállóiban lehet felszállni rá.
  • A 11-es és a 39-es busz 19:30-tól a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán térig közlekedik.
  • A 19-es villamos 19:00 után Kelenföld felől továbbra is a Széll Kálmán térig, a Bécsi út / Vörösvári út felől azonban csak Szent Lukács Gyógyfürdőig visz utasokat.
  • A 26-os busz 19:50-től rövidített útvonalon, az Árpád híd M és a Centenáriumi emlékmű között jár.
  • A 91-es buszcsalád járatai 19:50-től a Nyugati pályaudvar M helyett a Széll Kálmán térig közlekednek.
  • A 105-ös busz 19:50-től két szakaszon jár: a Gyöngyösi utca M felől a Deák Ferenc tér M, az Apor Vilmos tértől a Déli pályaudvar M megállóhelyig. A Déli pályaudvarnál a 105-ös buszra a Krisztina körúti kijáratnál lehet felszállni.
  • A 109-es busz 19:30-tól Óbuda felől csak a Margit híd, budai hídfőig visz utasokat.
  • A 110-es és a 112-es busz 19:50-től két szakaszon jár: Pesten a Bosnyák tér és a Ferenciek tere M között, Budán pedig a Thomán István utca és – a BAH-csomóponttól a Villányi úton keresztül – a Móricz Zsigmond körtér M között közlekedik.
  • A 178-as busz 19:50-től csak Budán jár, a Naphegy tér és a Déli pályaudvar között utazhatnak vele. A Déli pályaudvarnál a buszra a Krisztina körúti kijáratnál lehet felszállni.
  • A 990-es busz szerdára virradóra a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik.

A tűzijáték után, a kényelmesebb hazautazás érdekében az utazási igényekhez igazodva, a megszokottnál sűrűbben követik majd egymást a járművek mind a négy metróvonalon, több, a belvárosból induló villamos- és buszvonalon, valamint a H5-ös és H7-es HÉV vonalán.

 

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok