loader
Megérkeztek a háziorvosokhoz az influenza elleni oltások

Megérkeztek a háziorvosokhoz az influenza elleni oltások

A múlt héten megkapták az influenza elleni vakcinákat a háziorvosok, amelyekkel folyamatosan oltják a pácienseket. A vakcina a 60 év feletti betegek és a krónikus betegséggel küzdők részére ingyenesen hozzáférhető, a fiatalabbak háziorvosaiknál kérhetik ennek felírását. Dr. Bartha Zsolt, háziorvos szerencsésnek nevezte, ha az oltás felvételére már most sor kerül, mert így készülhetünk fel a tél vége felé csúcsosodó influenza vírusra, az oltással szerezhetjük meg a betegség elleni védettséget.

A negyedik covid-oltást a háziorvos elsősorban az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek ajánlja, akiknek az immunrendszerét az átlagosnál jobban kell védeni. A szentendrei lakosok a covid elleni oltást a Szent Margit Kórházban és a Honvédkórházban vehetik fel, a háziorvosoknál erre már kevésbé van lehetőség, mint korábban.

A háziorvos kitért arra is, hogy jelenleg legtöbben felsőlégúti, hurutos betegségekkel, influenzaszerű tünetekkel – magas lázzal, köhögéssel, orrfolyással – keresik fel őt a rendelőben, ezeket a legtöbb esetben vírusos megbetegedések okozzák, amelyek tüneti terápiát igényelnek. A nyirkos időjárás főként a nyálkahártyánkat veszi igénybe, ez leginkább az erre érzékenyeknél, az asztmával, az allergiával küzdőknél okoz tüneteket. 

Az őszi és a téli időszakra immunrendszerünk megerősítésével tudunk felkészülni, amelyet C- és D-vitamin szedésével tehetünk meg. A vitaminok mellett a háziorvos a szelén és a cink bevitelét is ajánlja, valamint kiemelte, hogy természetes módon, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is tehetünk egészségünkért. Bartha Zsolt a betegségek elleni védekezésnél fontosnak nevezte a pihenést és a mozgást, a sportolást is, de – mint kiemelte – nem szabad elfeledkeznünk a rendszeres szellőztetéstől és – amennyiben az idő engedi – a levegőn való tartózkodásról sem.

Dr. Bartha Zsolt, szentendrei háziorvossal készült interjúnkat a TV Szentendre hétfői (2022.11.07.) híradójában tekinthetik meg.

Kép forrása: gyogyzona.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok