loader
HPV: Szülői beleegyezéssel októbertől a fiúk is megkaphatják a védőoltást

HPV: Szülői beleegyezéssel októbertől a fiúk is megkaphatják a védőoltást

Szülői beleegyezéssel októbertől a fiúk is beoltathatják magukat a HPV, azaz a humán papillomavírus ellen. Az általános iskolás fiúk a vakcinát két részben fogják megkapni hat hónap különbséggel. Hat éve vezette be a Magyar Állam először a 7. osztályos diáklányok körében, hogy ingyenesen megkaphatják a méhnyakrák elleni védőoltást.

„Ha időben kiderül a nőgyógyászati betegség oka, ez az a szakterület, ahol minden gyógyítható” – így fogalmazott Dr. Lőrincz István a SZEI főorvosa, a környék szülész-nőgyógyásza. Az egyik leggyakoribb megelőzendő betegség a méhnyakrák, azonban a HPV-fertőzés általában tünetmentes, átmeneti jellegű, és az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést. A vírus legtöbbször 1-2 év alatt magától eltűnik a szervezetből. A nők igen nagy százaléka esik át HPV-fertőzésen, de többségüknél mégsem alakul ki kóros elváltozás, illetve méhnyakrák.

A HPV elleni vakcina hatással van az immunrendszerre, ami így majd képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot.

Több mint száz típusa van a humán papillomavírusnak, és ismeretek szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot, a térítésmentesen biztosított vakcina ezek közül a 7 leggyakoribb típust tartalmazza.

A 9-14 éves lányok körében is két dózisból áll a sorozat, az oltásokat ők is 5-13 hónap különbséggel adathatják be.

A fiúknak beadandó HPV védőoltást már az áprilisi kormányrendelet is tartalmazza.

A HPV betegséggel és védőoltással kapcsolatban minden részletet megtalálható az ÁNTSZ hivatalos weboldalán.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok