loader
Gyalogosok reflektorfényben

Gyalogosok reflektorfényben

A közlekedés leginkább veszélyeztetett résztvevői a gyalogosok. Közlekedésük télen - a rossz látási viszonyok és a hosszabb sötét időszakok miatt - nagyobb kockázatot hordoz magában. Emellett a hideg időben gyakran türelmetlenebbek, figyelmetlenebbek a közlekedők, minél előbb szeretnék úti céljukat elérni.

Az éjszakai balesetek tekintetében jellemző, hogy a gyalogosan közlekedő személy nem visel láthatósági mellényt, illetve sötét árnyalatú ruházatban – ezáltal rosszul vagy nehezen látható módon – vesz részt a közlekedésben. A gyalogosok is sokat tehetnek biztonságukért, ha figyelnek arra, hogy láthatóak legyenek a közlekedés többi résztvevője számára. Legjobb, ha fényvisszaverővel ellátott ruházatot, illetve láthatósági mellényt viselnek. A gyalogosgázolások bekövetkezésének másik jellemző oka az, hogy a gyalogosok az úttesten szabálytalanul próbálnak átkelni, vagy az úttesten, esetleg az úttest szélén, szabálytalanul a jobb oldalon haladnak, illetve a járművezetők figyelmetlenül, a nem megfelelő sebesség megválasztásával vesznek részt a közlekedésben.

A gyalogos balesetek érintettjei egy része időskorú, vagy épp gyermek. Ők adott esetben bizonytalanok, váratlanul lépnek le az úttestre és nehezebben érzékelik a közeledő veszélyt.

Fontos, hogy a járművezetők a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet, mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!

Forrás: police.hu 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok