loader
A legfontosabb információk a választással kapcsolatban

A legfontosabb információk a választással kapcsolatban

A 2022-es magyarországi országgyűlési választás a rendszerváltás óta eltelt időszak kilencedik általános parlamenti választása lesz Magyarországon 2022. április 3-án. A választással egy időben népszavazást is tartanak. Írásunkban összefoglaltuk a vasárnapi választással kapcsolatos legfontosabb információkat.

Magyarországon minden szavazókör azon a bizonyos vasárnapon, április 3-án reggel 6.00-kor nyit, míg az urnazárás időpontja 19.00. A szavazat akkor érvényes, ha a választópolgár a lista, a jelölt neve vagy a népszavazáson feltett kérdés mellett található körben két egymást metsző vonallal egyértelműen jelezte szándékát.

Szavazni a személyazonosság, illetve a lakcím igazolásával lehet, ehhez érvényes személyazonosító igazolványra, útlevélre vagy vezetői engedélyre, valamint lakcímkártyára van szükség. Miután a szavazó személyazonosságát igazolta, és neve az adott szavazókör névjegyzékében szerepel, előbb aláírja azt, majd három szavazólapot kap a szavazatszámláló bizottságtól:  

- az egyik szavazólapon a hat országos listát állító párt egyikére, vagy ha nemzetiségi választópolgárként vetette magát névjegyzékbe, akkor nemzetiségi listára,

- a másikon egyéni választókerületi képviselőjükre,

- a harmadikon pedig a népszavazási kérdésekben

voksolhatnak. (A négy kérdésből álló népszavazásról bővebb információt ide kattintva érhet el.)

Azok, akik 19 órakor még sorban állnak, szavazhatnak, de ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja a voksolást. Azok, akik 19 óra után érkeznek, már nem szavazhatnak.

A szavazólap kitöltésével kapcsolatos szabályokat a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatójában olvashatják el.

A választásokon elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Azok, akik a szavazás napján Magyarországon, azonban bejelentett lakóhelyétől eltérő településen, budapesti kerületben tartózkodik, átjelentkezéssel voksolhat - ha Ön nem tudja ennek a pontos helyét, a Választás.hu oldalán található szavazóhelyiség-kereső segítségével pillanatok alatt megkeresheti az adott szavazókört. Fontos, hogy az átjelentkezéssel szavazóknak a szavazata csak akkor érvényes, ha a szavazólapokat zöld borítékba téve, és a borítékot lezárva dobják az urnába.

Ha Ön a szavazás napján nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mert egészségi állapota (pl. kórházban van), fogyatékossága vagy fogva tartása (pl. előzetes letartóztatás, szabadságvesztés) ebben megakadályozza, mozgóurnát kérhet. A törvény kizárólag a fenti esetekben engedi meg a mozgóurna igénybevételét, más indokokra tekintettel (pl. munkahelyi elfoglaltság) nem vehető igénybe. A mozgóurna iránti kérelemnek a választás kitűzését követően, de legkésőbb a szavazást megelőző 2. napon kell megérkeznie ahhoz a HVI-hoz, amelynek szavazóköri névjegyzékében szerepel, vagy a szavazás napján, legkésőbb 12 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz.

A szavazás befejezését követően kezdődik a voksok számlálása, a korábbi választások tapasztalatai alapján estefelé, előreláthatólag 22 órát követően érkezhetnek majd meg az első nem hivatalos részeredmények. A választás és a vele egy időben tartandó gyermekvédelmi népszavazás hivatalos végeredményét majd a külképviseleteken leadott voksok és a levélcsomagokban érkező szavazatok összeszámlálását, illetve a jogorvoslati kérelmek elbírálását követően hirdeti ki a Nemzeti Választási Bizottság.

A Budakalászon lakcímmel rendelkező választópolgárok a lakcímük szerinti szavazókör területén lévő, alábbi szavazóhelyiségben adhatják le szavazataikat:

001. szavazókör Szentendrei út 9. (Faluház)

002. szavazókör Budai út 54. (Kalász Suli Általános Iskola)

003. szavazókör Szalonka utca 1/a. (Szalonka utcai Óvoda)

004. szavazókör Petőfi tér 1. (Polgármesteri Hivatal "B" épület)

005. szavazókör Klisovác u.15. (Patakpart Általános Iskola)

006. szavazókör Martinovics utca 9. (Szentistvántelepi Ált. Isk.)

007. szavazókör Martinovics utca 9. (Szentistvántelepi Ált. Isk.)

008. szavazókör Mályva utca 1. (Telepi Óvoda)

 

A Nemzeti Választási Iroda honlapján minden fontos információ megtalálható a választásról.

Forrás: valasztas.hu / magyarnemzet.hu / hirado.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok