loader
Ingyenesen látogatható a Szentendrén épülő szoláris falu július 13-tól

Ingyenesen látogatható a Szentendrén épülő szoláris falu július 13-tól

Az egyetemek között meghirdetett Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi innovációs házépítő verseny küldetése a napenergia hasznosításával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, a zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának erősítése, a megújuló energiák és energiahatékony szerkezetek szélesebb körben történő megismertetése.

A 2002-ben USA-ból indult, mára a világ legjelentősebb építőipari innovációs versenyének rendezési jogát az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. Szentendre városával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben nyerte el.

A rangos rendezvény először látogat a közép-kelet-európai régióba, ahol is Szentendrén lehet majd megtekinteni a jövő építészeti megoldásait felvonultató 10 energiatakarékos lakóépület prototípusát.

A hazai verseny fő témája a meglévő épületállomány felújítása, ami számos kihívás elé állítja a résztvevőket, egyebek mellett a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, a napelemes és napkollektoros rendszerek integrálása, a bioklimatikus tervezés, az épületek nyári túlmelegedésének kérdése, a természet-alapú megoldások és a környezetbarát kompozit anyagok használata, vagy épp az intelligens létesítmény-felügyeleti rendszerek terén. A jövő építészeinek az egyre nagyobb mértékű urbanizációt, továbbá a közösségi gazdaság és építészet elveit is szem előtt kell tartaniuk, amely kapcsán a moduláris épületrendszerek is kiemelkedő jelentőséggel bírnak.

Magyarországot önálló csapatként a BME koeb elnevezésű csapata, konzorciumban pedig a Miskolci és a Pécsi Egyetem képviseli. Rajtuk kívül, önálló csapatként vagy egyetemi konzorciumi összefogásban francia, belga, thaiföldi, román, holland, algériai és spanyol egyetemek képviselői mérettetnek meg a verseny 10 kategóriájában. A Solar Decathlon Europe 2019 a szemléletformálás mellett a hazai szakembereknek is kézzel fogható megoldásokkal szolgál a megújuló építészet mindennapjaihoz, az épületállomány felújításához szükséges innovatív módszerek átvételéhez.

A rendezvény pedig – mint a fenntarthatóság témája – befektetés a jövőbe: a versenyt követően egy látogatóközpont, egy „modern skanzen” jön létre, amely nemcsak a szakma, de minden érdeklődő számára szemlélteti majd a hazai és nemzetközi építéságazat lakóépületekkel kapcsolatos innovációs teljesítményét és a lakosság számára is elérhető energiahatékony felújítási lehetőségeket.

A szoláris falu július 13-ától látogatható Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában. A belépés ingyenes, és csak egy gyors elő- vagy helyszíni regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ a Solar Decathlon Europe 2019 hivatalos honlapján.

Forrás: vg.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok