loader
Német nemzetiségi tradíciók a XXI. században

Német nemzetiségi tradíciók a XXI. században

74 év fájdalma halványul, de nem múlik el soha! Összegyűltek a budakalászi német nemzetiséghez tartozók most vasárnap a Budai úti Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban, hogy együtt emlékezzenek azokra, a családtagokra, barátokra, akiket 1946. február 22-én embertelen, méltatlan körülmények között zsúfoltak vagonokba, hogy kitelepítsék őket Németországba. Az új, ismeretlen vidék félelemmel töltötte el a több, mint 1000 budakalászit, akik közül az idősebbek nem tudtak beletörődni az igazságtalanságba. Az évforduló alkalmából idén is összegyűltek a városban maradt családtagok, hogy közösen emlékezzenek a 74 év történt nehéz időszakra. A megemlékezést, ahol a város több vezetője is jelen volt a Budakalászi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület közösen szervezte. A program rövid szentmisével kezdődött.

A megemlékezésen a jelenlévőket köszöntötte Wagnerné Klupp Katalin, a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület vezetője, majd beszédet mondott a város polgármestere, Dr. Göbl Richárd. Kevés sváb dallam maradt fent a környékről, de ebből a néhányból a megemlékezésen is hallható volt egy dalcsokor, a Lustige Schwaben kórus előadásában. 

Budakalászon szinte mindenki ismeri Trendl Ferenc nevét, aki 16 éves volt amikor kitelepítették otthonából családjával együtt. Neki köszönhető az a szoros kapocs, ami az új és a régi hazában élőket 74 éve összeköti. A templomban tartott megemlékezés után a HÉV megállóban található emlékműnél helyezték el a megemlékezés virágait. A tradíciók, a múlt eseményei nem csak a szomorú emlékeket idézik fel a budakalászi német közösségben, de a boldog pillanatokat is. A kitelepítésre való megemlékezés után néhány nappal a Sváb Traccspartin a téltemetést idézték fel, igaz egyelőre még csak szavakkal a budakalászi svábok. Az egyesület vezetője, Wágnerné Klupp Katalin stábunknak elmondta, hogy újabb üzenet érkezett nekik Németországból. Trendl Ferenc a levél írója büszke a hazájában marad svábokra, akik a nehézségek ellenére is éltetik a hagyományokat, ápolják a kapcsolatot a kitelepített családtagokkal, barátokkal, élő, működő közösséget létrehozva tetteikkel.

Több rendezvény élteti a budakalászi sváb kulturális és zenei hagyományait, ami fontos az összetartó közösségnek. A szomszédos Óbudáról is jöttek a hagyományőrző táncosok, akik több német táncot is bemutattak a budakalászi közönségnek. 

Nem csak a fellépők érkeztek a szomszédos településekről, de a résztvevők is, akik nem szalasztanának el egy alkalmat sem, ha zenéről, táncról van szó. 

Nemrégiben alakult az Alpenrose tánccsoport, aminek vezetője Reich Tamás, az egyik szervezője is volt a farsandi Traccspartinak. 

81 éves hölgy és 85 éves férfi tagja is van az Óbudai Nosztalgia Táncegyüttesnek, akiknek az egész országban volt már fellépése. A tagok most is a több koreográfiával készültek a budakalászi közönségnek.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok