loader
Bródy Vera és barátai - Adományok két párizsi magángyűjteményből Szentendrén

Bródy Vera és barátai - Adományok két párizsi magángyűjteményből Szentendrén

Lucien Hervé, Bálint Endre és Ország Lili több mint ötven alkotását kapta ajándékba a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) két párizsi magángyűjteményből. A jelentős műtárgyegyüttes - fotók, olajfestmények, monotípiák és grafikák - július 2-től láthatók a Ferenczy Múzeum Bródy Vera és barátai című kiállításán.

Öt évvel ezelőtt kezdődött el az az ajándékozási folyamat, amelynek során - több részletben - a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz került Bálint Endre és Ország Lili képzőművészek, valamint Lucien Hervé fotóművész számos alkotása. Az ajándékozott anyag legnagyobb része a Párizsban élő díszlet- és jelmeztervező, Bródy Vera gyűjteményéből érkezett, kisebb hányada egy párizsi magángyűjtő adományozásából származik - idézi fel az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az FMC.

Mint a múzeum emlékeztet, Bródy Vera 1951 és 1968 között, Párizsba településéig dolgozott a budapesti Állami Bábszínházban és ennek műhelyében találkozott először Ország Lilivel és Bálint Endrével. Néhány festményük Bródy Vera közvetítésével került egy párizsi magángyűjteménybe.
A most ajándékba kapott, több mint ötven alkotásból álló kollekcióhoz fotók, olajfestmények, monotípiák és grafikai jellegű művek tartoznak, amelyekből többet Bródy Verának dedikáltak.
Az ajándékozott anyag utolsó adagját 2020-ban sikerült Szentendrére szállítani, így most már bemutathatóvá válik a teljes műtárgyegyüttes, amelyben számos olyan kompozíció szerepel, amelyet most először láthat a hazai közönség.
A Bródy Vera és barátai című kiállítás július 2. és október 3. között, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok