loader
Lezárt akta: elköltötte a valamikori egyház pénzét

Lezárt akta: elköltötte a valamikori egyház pénzét

A szentendrei rendőrök befejezték annak az 52 éves nőnek az ügyét, aki a gyanú szerint elsikkasztotta egy egyházi jogállásától megfosztott egyesület vagyonát, majd a 30 millió forinttal sajátjaként rendelkezett. Egy 54 éves, Németországban élő, egykor egy, Magyarországon egyházként bejegyzett közösség vezetőségéhez tartozott férfi a jogi képviselője útján 2020. március 31-én tett feljelentést a rendőrségen több tízmillió forint nyomtalan eltűnése miatt. A szentendrei nyomozók teljes górcső alá vették a feljelentésben nevesített vallási közösség pénzügyi tevékenységét. Kiderítették, hogy az egyház jogállást a szervezet 2012-ben elvesztette, a közgyűlés pedig leváltotta addigi vezetőjét, ám a nyilvántartásban nem történt meg a változás rögzítése. Ennek okán a Budapest Környéki Törvényszék által elrendelt kényszer-végelszámolás végelszámolójaként a közgyűlés által leváltott vezetőnőt jelölték ki. A bírósági döntés ellen az egyesület az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslattal, a testület pedig 2014 áprilisában 30.470.686 forintot ítélt meg kártérítés jogcímén. A kifizetés 2015-ben megtörtént a vezetői tisztségétől megfosztott, végelszámolóként kijelölt nő által megadott számlaszámra. Az egyesület számára megítélt kártérítés összegét azonban a végelszámolási eljárást folytató törvényszék előtt is eltitkolta, vagyonfelosztási javaslatot nem tett. A nem őt, hanem a valaha egyházi jogállással bíró szervezetet megillető milliókat elköltötte, a bíróság pedig törölte a nyilvántartásból a közösséget.

Mint kiderült, az asszony szórta a pénzt: több milliós átutalások különböző alapítványok, többek között az élettársa által alapított vallási egyesület részére adomány címén, de 19-szer kifizetéseket is intézett 8.390.000 forint értékben, illetve élettársának is rendszeresen utalt vélhetően fizetés címszóval 17 alkalommal. A nyomozók találtak még 528, illetve 132 ezer forintos szállodai terheléseket is.

Az 52 éves nő tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, a gyanúsítások ellen panasszal élt. Védekezésében állította, „megérkezett a kártérítés összege, ami a bankszámla forgalomnak megfelelően került elköltésre”. Szerinte személyes bosszú állhat a háttérben, amely az ő megsemmisítésére irányul.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya személyes jellegű indítékot nem állapított meg, a nővel szemben azonban jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt fejezte be a büntetőeljárást, az iratokat átadta az ügyészségnek.

 

Forrás:www.police.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok