loader

20 milliót zsákmányoltak az unokázós csalók, Budakalászon kapták el őket – videó

Budakalászon fogtak el egy férfit és egy nőt, akik a gyanú szerint unokázós csalással több idős embert átvertek, és 20 milliós kárt okoztak.

Egy budakalászi bevásárlóközpontban június 11-én elfogtak egy 30 éves adonyi férfit és egy 24 éves helyi nőt, akik a gyanú szerint több millió forintot szereztek idős emberektől unokázós csalással. – számolt be a Police.hu.

A gyanú szerint június 4-én, a délutáni órákban ismeretlen személy hívott fel egy idős sértettet Diósjenőn, miszerint a lányát bűncselekmény elkövetésén érték tetten, és ügyvédi költség miatt azonnal nagyobb összegre van szüksége. A 30 éves férfi és nő társa az idős asszony lakásához ment, ahol a férfi magát ügyvédnek kiadva az időskorú 460 ezer forint megtakarítását elvette, és azzal a helyszínről távoztak.

A nyomozás adatai alapján eddig ismeretlen tettes külföldi telefonszámról 2021 májusában és június elején Pest, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád megyei – a bűncselekmény felismerésére, vagy elhárítására korlátozottan képes – több tucat idős hölgyet hívott fel, amelynek során magát a sértettek unokájának, gyermekének adta ki.

A hívó azt állította, hogy a rendőrök nála kábítószert találtak, amennyiben nem ad részére pénzt, úgy börtönbe kerül. A pénzért egy ügyvédet küld. Többen elhitték a csalók állítását, és pénzt, ékszert, bankkártyát adtak PIN-kóddal az elkövetőknek, akik megközelítőleg 20 millió forint kárt okoztak.

A rendőrök a Rétsági Rendőrkapitányságra előállított 30 éves férfit és 24 éves nőt csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, őrizetbe vették, és előterjesztés tettek letartóztatásuk indítványozására.

A rendőrök a vagyonvisszaszerzés keretében nagy összegű készpénzt, gépjárművet és egyéb vagyontárgyakat is lefoglaltak.

A továbbiakban az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálásával a Rétsági Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya vizsgálja, hogy a gyanúsítottak további hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozhatók-e, illetve további személyek sérelmére is követtek-e el bűncselekményt. A nyomozás adatai alapján az ügyben várhatóan a gyanúsítottak köre szélesedni fog.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki gyanús hívást kap:

  •  Járjon utána, hogy valóban baj van-e:
    Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
  •  Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
    „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  •  Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
    Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  •  Hivatalos személy nem kér pénzt:
    Se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  •  Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
    Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Forrás: police.hu

20 milliót zsákmányoltak az unokázós csalók, Budakalászon kapták el őket – videó

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok