loader
Véradókat várnak Budakalászon

Véradókat várnak Budakalászon

Január 19-én kedden 14.00-től 18.00 óráig várják a véradókat a Kós Károly Művelődési Házban (Szentendrei út 9.).

A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) elsősorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, de számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyítható, HA a kezelés során a beteg folyamatosan megkapja a megfelelő vérkészítményeket.

A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény, az ún. trombocita készítmény csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatosságának biztosítása.

A koronavírus járvány ideje alatt a véradás feltételeiről IDE kattintva olvashatnak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tájékoztatása alapján a véradások megtartása az általános megelőző intézkedések betartásával biztonságos, a véradások lebonyolítása nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus szempontjából. Sőt.

Harc a koronavírussal véradás segítségével?

A koronavírus elleni harcot vérplazmaadással is segíthetjük, ugyanis a gyógyult koronavírusos betegek véréből előállítható különleges plazmakészítményt világszerte sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában. Hazánkban is még több vérplazmára lenne szükség a gyógyult betegektől a fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében.

Ha már igazoltan átesett a koronavírus fertőzésen, és szeretne a betegségben szenvedőkön segíteni, jelentkezzen konvaleszcens plazmadonornak!

A részletekről ITT olvashatnak bővebben, a jelentkezés módjáról pedig telefonon érdeklődhetnek, vagy személyesen a Faluházba érkező munkatársaktól.

Forrás: budakalasz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok