loader
Régiónk orvosa a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj idei jelöltjei között

Régiónk orvosa a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj idei jelöltjei között

2017-ben volt 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert kutatásainak elismeréseképp átvehette az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat. Az évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak szeretne adományozni, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra.

A díjra olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon.

Dr. Szedlák Miklós 1996-ban kezdte pályafutását ápolóként a szentendrei mentőállomáson, később ellátta a tahitótfalui és a pomázi orvosi ügyelet betegeit, de ekkor már mint orvos. Egyetemi évei alatt is végig a szentendrei mentőautók valamelyikén szolgálta környékünket. Ma oxiológus (mentőrvos), sürgősségi orvostan szakorvos, régiónk sürgősségi ellátását biztosító Honvédkórház részlegvezető főorvosa, de az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban is tevékenykedik. Gyógyít, kutat, leendő mentőket és orvosokat tanít, szervez. Elnökségi tagja a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaságnak. Legutóbb tavaly volt a TV Szentendre a Praxisközösségben tartott ismeretterjesztő előadásának vendége (https://www.youtube.com/watch?v=pG_TL_9ksyw&t=270s).
Szedlák doktort betegei jelölték a 2020-as Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra.

Támogassuk július 31-ig minél több szavazattal Közép-Magyarország jelöltjei között az alábbi linken és a válasz email aktiválásán keresztül!

http://szentgyorgyialbertorvosidij.hu/szavazas

1977-ben született idős szülők második gyermekeként Budapesten. Nagycsaládos édesapa, családorvos feleségével és három kisgyermekével Pomázon él. Itt végezte alapfokú tanulmányait is, majd 1995-ben Budapesten, a Balassa János Egyészségügyi Szakközépiskola és Gimnáziumban érettségizett. Gimnáziumi érettségi bizonyítványa mellé ekkor szerezte első középfokú képesítését, csecsemőgondozó és házibetegápoló lett. Még ebben az évben munkába állt s azóta folyamatosan az egészségügy alkalmazottja. Első munkahelye Leányfalun a Református Szeretetotthon volt, ahol gondozóként dolgozott. 1996-ban helyezkedett el az Országos Mentőszolgálatnál, itt mentőszakápoló képesítést szerzett. 1996-tól 2010-ig megszakítás nélkül, orvosi egyetemi évei alatt is a mentőszolgálat kivonuló állományának volt alkalmazottja: tíz éven át ápolóként a szentendrei, majd még négy éven keresztül mentőtiszt III. és mentőorvosi munkakörben Budapesten a csillaghegyi, később a pilisvörösvári mentőállomásokon kocsizott. A prehospitális ellátással nem szakította meg kapcsolatát, több felnőtt- és vegyes orvosi ügyeletben dolgozott a továbbiakban.

A mentőszolgálatnál szerzett tapasztalatok és elszántság után 2001-ben felvételizett Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára, tanulmányait 2007-ben „cum laude” minősítéssel fejezte be. Orvostanhallgatóként a mentőmunka mellett a Klinikai Kísérleti Kutató és Humán Élettani Intézetben volt instruktor, tudományos diákköri munkát végzett a Belügyminisztérium Központi Kórház Kardiológiáján. Saját kutatási eredményeit ötödévesen a 33. Nemzetközi Elektrokardiológiai Kongresszuson mutatta be Kölnben, egy évvel később szakdolgozatát is hasonló témában védte meg jeles eredménnyel a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Postgraduális szakképzését aneszteziológia és intenzív terápia területen kezdte, végül azonban visszakanyarodott a sürgősségi ellátáshoz és 2015-ben kiválóan megfelelt eredménnyel szakvizsgázott oxyológia és sürgősségi orvostanból Budapesten.

2009 óta teljes munkaidőben a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában dolgozik, ahol szakképzett mentőápolók, sürgősségi ápolók és rezidensek oktatásában is részt vesz. 2011-ben a honvédelmi miniszter III. osztályú Honvédelemért Kitüntető Címmel, 2017-ben a kórházparancsnok Honvédelemért Emléklappal jutalmazta tevékenysége elismeréséül. Osztályán megalapította és vezeti a szepszis munkacsoportot, a komplex program részeként orvostanhallgatók TDK témavezetésében is részt vesz. Rendszeres előadó kötelező szinten tartó és kreditpontszerző továbbképzéseken. Többedmagával alapító tagja a Magyar Sürgősségi Szepszis Hálózatnak. A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság mellett rendes tagja a Magyar Oxyológiai Társaságnak és a Magyar Resuscitatios Társaságnak.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok