loader
Moderna vakcina: Budakalászra is megérkeztek az első oltóanyagok

Moderna vakcina: Budakalászra is megérkeztek az első oltóanyagok

Csütörtökön Budakalászra is megérkeztek az első koronavírus elleni oltóanyagok, amik összesen 20 ember beoltását biztosítják. A háziorvosok a központilag meghatározott lista alapján oltják az állampolgárokat, és ettől nem térhetnek el.

1576 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus fertőzést az elmúlt 24 órában és elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg. A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a magyar kormány több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál, ezekből eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák érkeztek meg Magyarországra, összesen félmillió adag. Budakalászon ma kezdték el az oltást az utóbbi gyógyszergyártó készítményével.

Egy ampullában 10 adag vakcina van. A Moderna azzal pörgetné fel a vakcina gyártását, hogy a korábbi 10 helyett 15 adag vakcinát töltene egy ampullába. A gyártó lassan, naponta egymillió adag vakcinát képes előállítani.

Nagy a bizonytalanság a vakcina beszerzését illetően. Az Astra Zeneca nem tudta teljesíteni időben az Európai Uniónak szánt adagot, ezért Magyarország is kevesebb oltóanyagot kap innen. Ennek hatására Oroszországgal és Kínával is megegyezett a magyar kormány egy nagyobb mennyiségű vakcinaszállítmányban, hogy minél előbb elérjük a kellő átoltottsági szintet.

A központilag meghatározott lista alapján haladnak az oltási sorrendben a háziorvosok, tehát nem ruházható át a vakcina családtagnak sem.

Aki megkapta a covid oltást annak fél óráig kell még a rendelőben várakoznia, így, ha esetleg bármilyen reakciót kiváltana az oltás, akkor helyben tudnak segíteni az egészségügyi dolgozók, de ha az országos statisztikákat nézzük, akkor eddig leginkább hőemelkedést, illetve végtag fájdalmat tapasztaltak azok, akik már megkapták a vakcinát.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok