loader
Influenza: fontosság és jelentkezési sorrend alapján oltják a gyermekeket

Influenza: fontosság és jelentkezési sorrend alapján oltják a gyermekeket

Elkezdték beadni az influenza elleni védőoltásokat október 28-án, a házi gyermekorvosi rendelőkben Budakalászon. A koronavírus helyzetre való tekintettel, az orvosok előzetesen felmérték az igényeket és a fontosság, valamint a jelentkezési sorrend alapján oltják a gyermekeket.

Az influenza elleni oltás iránt az egész világon megnövekedett az igény, így hatalmas hiány lépett fel. Magyarországon emiatt, patikai forgalomban nem is kapható semmilyen vakcina, így tudja az állam biztosítani, hogy a kockázati csoportba tartozó betegek mindenképpen megkaphassák a védőoltást.  November 3-án megérkezett a rendelőkbe a 3 éves kor alatt is adható influenza oltás, ami az előzetesen felmért igények alapján várt mennyiség töredéke. Így csak szakmai alapon tudnak szelektálni a háziorvosok. Elsősorban azok a kisgyerekek kapják meg ezt az oltást, akik 3 évesnél fiatalabbak, krónikus tüdő betegségük, nem korrigált szívbetegségük van, koraszülöttek, és vagy azok akik közösségbe járnak.  Az orvosok arra kérnek mindenkit, hogy ha ezen kritériumok valamelyikének, vagy esetleg többnek is megfelel gyermekük, írjanak e-mailt. Ezután telefonon felveszik velük a kapcsolatot. 3 éves kor felett az oltásokat elsősorban a krónikus betegeknek adják be, ezt követően a fennmaradó mennyiséget a jelzés sorrendjében tudják biztosítani, de ennek a korosztálynak sem tudják teljes mértékben kielégíteni az igényeit a gyermekorvosok.

Javában tart a tanév, a gyermekek sokat vannak közösségben, emellett az időjárás hideggé, csapadékossá vált, így nem meglepő, hogy a felső légúti megbetegedésekkel is sokan keresik fel az orvosokat telemedicinán keresztül. Dr. Dalloul Hicham budakalászi gyermekorvos felhívja a figyelmet, a koronavírus járvány második hullámában rendkívül fontos, hogyha a szülő bármilyen betegséget észlel gyermekénél, mindenképpen konzultáljon a háziorvossal, ne bagatelizálja el a helyzetet, akkor sem, ha a gyermek tünetei enyhék.  A páciensek továbbra is csak előzetes telefonos vagy emailben történő egyeztetést követően mehetnek a rendelőkbe. Az orvosok a telemedicina segítségével döntik el, mikor van szükség személyes vizsgálatra.

 

fotó: pixabay.com

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok