loader
Életbe lépett a hőségriadó

Életbe lépett a hőségriadó

Életbe lépett a hőségriadó; az országos tisztifőorvos szerda 0 órától péntek éjfélig rendelte el a hőség miatti legmagasabb, harmadfokú intézkedést.

 

Légkondícionált helyek Budakalászon:

Budakalász, Lupaszigeti út 2. METRO áruház 1178.

Budakalász, Omszk park 1. Auchan áruház 1179.

Budakalász,Omszk park 2. Obi áruház 1180.

Budakalász, Omszk park 4. Aldi áruház 1181.

Budakalász, Omszk park 1. Yisk áruház

 

Légkondícionált helyek Szentendrén:

Szentendre, Dobogókői út 4. Interspar áruház 1299.

Szentendre, Dózsa Gy. út 20. Lidl áruház 1300.

Szentendre, Ady Endre út 24. Spar áruház 1301.

Szentendre, Kalászi út 2/a. Aldi áruház

Hőségriadót akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.
    A tisztifőorvos az intézkedésről az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve döntött.
    Az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.
    Azt kérték, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon.
    A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők - hangsúlyozták.
     Figyelmeztettek arra is, tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyja ott senki a gyermekeket, a házi kedvenceket. Ha bárki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.
    Kiemelték, hogy ilyenkor ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája megtalálható a katasztrófavédelem oldalán  (https://www.katasztrofavedelem.hu/293/katasztrofatipusok-a-nyari-meteorologiai-veszelyekrol-hoseg).
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki szerdára. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: szerdán tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a középhőmérséklet az ország nagyobb részén 25, 26 fok, a Dunántúlon és az Alföld nyugati felén több helyen 26, 27 fok felett alakul.
    A hőség miatt Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken 27 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Az ország többi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.
    Az előrejelzés szerint szerdán hajnalban 14-21 fok várható, délután 32-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet.
    Felhívták a figyelmet arra is, hogy szerdán már az egész országban extrém lehet az UV-B sugárzás, ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

 

Forrás: MTI

Kép forrása: internet

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok