loader
Dr. Lang György budakalászi professzor végezte a világ első tüdőátültetését aktív vírusfertőzött betegen

Dr. Lang György budakalászi professzor végezte a világ első tüdőátültetését aktív vírusfertőzött betegen

A magyar Lang György mellkassebész (az első hazai vesetranszplantációval összekötött tüdőátültetés elvégzője), egyetemi tanár végezte Bécsben a világ első tüdőátültetését aktív vírusfertőzött betegen.

„Életem úgy alakult, hogy kevesebbet vagyok Budakalászon, de ide most is mindig hazajövök. Számomra Budakalász ma is egyedülálló hely a világban. Három meghatározó tényezőt szeretnék kiemelni: a páratlan szépségű természeti környezetet, amit a jövő nemzedékeknek meg kell őriznünk. A virágzó közösségi életet, ami értékeinket és identitásunkat hordozza, ezért kiemelt támogatást és védelmet érdemelnek. És nem utolsó sorban az itt lakók szellemi-intellektuális gazdagságát, akiknek minden lehetőséget meg kell adni ahhoz, hogy a város jövőjéért érdemben tevékenykedhessenek.” mondta el Dr. Lang György tavaly nyáron, a 2011 Egyesületnek. 

Néha a legjobb védekezés a támadás. - mondta el a Válasz Onlinenak az orvos, akit Klagenfurtból kerestek meg a kollégái, hogy kezelnek egy 45 éves, kétgyerekes családanyát, akit már hat hete tartanak műtüdőn, orvosi kifejezéssel ECMO-n. Az állapotában nem történik elmozdulás, élet és halál között van, a vírus meg még mindig megtalálható a szervezetében. Ez azér volt furcsa, mert a vírus – akármekkora pusztítást visz véghez – ennyi idő után általában már nem mutatható ki a szervezetben. Ám a beteg valamennyi vírustesztje pozitív volt, a tüdejébe pedig lélegeztetőgéppel is mindössze 20 milliliter levegőt lehetett belepréselni. A normális térfogat négyszáz milliliter körül van, neki tehát gyakorlatilag már nem volt tüdeje. - folytatta az orvos. A modern egészségügynek ilyenkor is van lehetősége oxigént juttatni a vérbe, erre használják a már említett műtüdőt. A klagenfurti kollégák úgy érezték, szakmai lehetőségeik végére értek, kétségbeesésükben hívták fel, Dr. Lang Györgyöt aki rögtön döntött. Átvette a beteget és kollégáival megnézték, mit tehetnek érte. A bécsi egyetemet a világ első száz orvosegyeteme közé sorolják, nem véletlenül: a mindennapjaikat három I határozza meg.  Az innováció az interdiszciplináris gondolkodás, vagyis a tudományterületek közötti együttműködés és a nemzetköziség, az internacionalitás. Amikor 2006-ban a bécsi egyetemre ment dolgozni, leginkább ez fogta meg az egyetem légkörében. Ha valahol ez a három megvan, olyan gondolatok, megoldások születhetnek, amelyeket még senki sem próbált a világon.  A műtét részleteiről a Válasz Online-on számolt be a budakalászi orvos.

 

 

Forrás: valaszonline.hu, budakalasz.hu

Kép: magyaridok.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok