loader
Hétköznapi eszközökkel a képző- és iparművészet felé

Hétköznapi eszközökkel a képző- és iparművészet felé

Fadobozt készítettek a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola grafika tanszakén a növendékek.

 

Megismerhetik a képző- és iparművészet alapjait a diákok a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola grafika szakán, ami közel öt éve működik az intézményben. A szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumba kihelyezett képzésen fadobozt készítettek március közepén a növendékek.

Csavarhúzó, fúró -  csak néhány azok közül a hétköznapi szerszámok közül, melyek használatával megismerkednek a gyakorlatban is a tanszak résztvevői. Nem csak a technikát sajátítják el a foglalkozások alkalmával, de közösséget is építenek, barátságok alakulnak az órákon a résztvevők között. A szak létrehozásával egy nagy álma valósult meg az intézmény vezetőjének, Zakar Katalinnak. Az igazgató,  elmondta, hogy:

mindig az volt az álmom, a vágyam, amit egyébként az igazgatói pályázatomban is leírtam, hogy ez egy összművészeti iskola legyen és ne csak zeneművészeti ág működhessen benne, hanem egyéb művészeti ágak is. Aki esetleg nem tudja milyen művészeti ágak vannak alapfokon, van zeneművészet, a képző és iparművészet, a dráma és bábművészet, táncművészet és most már a cirkuszművészet is bekerült. Amikor megálmodtam, akkor ez az előző négy szerepelt benne. Itt főleg helyproblémák vannak: olyan sok a gyerek Szentendrén, hogy ennek nem tudunk még megfelelő helyet biztosítani. Az alapító okiratunkat sikerült úgy módosítani, hogy belekerült két új, „csúnya szóval” telephely, tagozatnak mondanám – a Móricz Zsigmond Gimnázium és a Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium.”

Számos tehetséges fiatal került ki az intézményből az egyes művészeti pályákra, ahol jelenleg is karrierjüket építik az egykori növendékek. A cél az, hogy grafika szakon is többen induljanak el a képző- és iparművészet irányába. Krámli Magdolna, a grafika tanszak tanára elmondta, hogy „a technika része az alkotásnak.

„Az első a gondolkozás, utána az összpontosítás, és a technika ismerete is fontos. Szeretném, ha megtanulnák a gyerekek az önmagukkal való türelmet, hogy ne csapják össze a dolgokat. Ne akarjanak azonnal létrehozni valamit. Nem baj, ha nincs befejezve, de jó, ha kidolgozzák, amit készítenek, jobban megfigyelik. A képzőművészet és az iparművészet is a megfigyelésen alapul: megfigyelésen és a gondolkodáson, a tovább gondoláson. Ennek a folyamatát szeretném, ha megtanulnák.” – mondta el a tanárnő.

 

Augusztus végéig lehet majd jelentkezni a grafika tanszak következő félévére. A részletek az intézmény weboldalán lesznek elérhetőek.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok