loader
Szentendrei kenusok sikere az Európa Bajnokságon

Szentendrei kenusok sikere az Európa Bajnokságon

Adolf Balázs és Gallai Márk, a Szentendrei Kajak-Kenu Egyesület kenusai óriási sikerrel szerepeltek a spanyolországi Európa-bajnokságon: Balázs egyéniben harmadik lett, párosban pedig a negyedik helyet szerezték meg a maratoni, 19 km-es távon.

Márk 16, Balázs 17 éves, s mindketten az ifi korcsoportban indultak a július első hetében rendezett versenyen. Hét éve kezdték a kenuzást, és a sikerért kőkeményen megdolgoztak: minden nap edzenek, tanítási szünetben naponta kétszer is. Nem könnyű élet ez egy tinédzsernek, de mint mondták, vasárnap pihennek, ez segít nekik túllendülni a nehézségeken. És természetesen a sikerek is erős motivációt jelentenek: tavaly párosban országos bajnokok lettek korcsoportjukban.

Edzőjük, Pétervári Pál, aki maga is élsportoló volt, elmondta, hogy a fiúk rendkívül komolyan veszik az edzéseket. Nagyon örül annak, hogy nem törte le őket a kezdeti egyhelyben topogás, hiszen az eredmények nem jöttek azonnal. A fiúk ugyanis alkatilag nem túl erősek, és az ő korosztályukban előnyben vannak a gyorsabban érő, erősebb fizikumú fiúk. Az edző szerint az erősítés ráér később is, viszont a kitartó munkának és elszántságnak köszönhetően a fiúk mentálisan sokat fejlődtek.
Adolf Balázs és Gallai Márk eredménye önmagában nagyszerű siker, de még értékesebbé teszi, hogy mindezt a mostoha körülmények ellenére érték el. Ők diplomatikusan csak annyit mondtak, hogy örülnének, ha lenne fűtés az öltözőben. Az EB-re a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől kaptak kölcsön jó minőségű hajókat, korábban ugyanis előfordult, hogy majdnem 20 kilóval nehezebb hajóval versenyeztek, ami nagy hátrányt jelent, hiszen a maratoni távon több olyan szakasz is van, amikor ki kell szállniuk a vízből, és futniuk kell a hajóval.

Pétervári Pál szerint is retro körülmények vannak az egyesület székhelyén. Az önkormányzati tulajdonú épületen a legfontosabb javításokat, felújításokat önerőből végzik. Mivel a csónakház csak ideiglenes, költeni sem érdemes rá. Jövőkép, távlat egyelőre nincs. Mint mondta, nem akar panaszkodni, mert az eredményesség nem ezen múlik, de a bizonytalanság nagyon rossz. Reményre ad okot, hogy a szövetség már benyújtott egy pályázatot városi csónakház építésére.

Bár a felszerelés – a hajók, lapátok, a konditerem – a fiúk jelenlegi szintjén még megfelelő, hosszabb távon nehéz lesz az tartaniuk a szintet a nagy egyesületek versenyzőivel, akik összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között készülhetnek fel a versenyekre.

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok