loader
Bringával Szentendre felé

Bringával Szentendre felé

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) az EuroVelo 6 kerékpárút tavaly átadott Budapesti-Szentendre szakaszával kapcsolatban szervezett a minap workshopot a Lupa strandon. 

2020 szeptemberében adták át a forgalomnak az új Budapest-Budakalász-Szentendre kerékpárút 5,6 kilométeres szakaszát, mely az EuroVelo 6 kerékpárút részeként - az Európai Kerékpárút Hálózathoz tartozva - az Atlanti-óceánt köti össze a Fekete-tengerrel, több fontos, nagy európai folyót érintve.  A MAKETUSZ a fejlesztés eredményeként célul tűzte ki az útvonal mentén a turisztikai információs táblák, hasznos helyek, érdekes célpontok, valamint kerékpárosbarát eszközök helyének és tartalmának megadását, táblázását. A Szövetség kiemelt célja egy kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozása, a kerékpárosbarát minősítő rendszer alkalmazása, a szolgáltatók bevonása. A workshopon Coates Ádám turisztikai szakértő a kerékpárutakhoz kapcsolódó országos lefedettségű bringabarát szolgáltatói hálózat létrehozásáról beszélt. Mint elmondta, a MAKETUSZ célja, hogy koordinálja e hálózat létrejöttét. A szakértő kiemelte: ez a rendszer összeköti a kerékpárosokat a bringabarát szállásokkal, vendéglátókkal, egyéb szolgáltatókkal valamit különböző attrakciókkal, mely egyrészt jó a kerékpáros turistáknak, másrészt a szolgáltatók egy fizetőképes kereslet felé tudnak nyitni. Kiemelete, hogy a szolgáltatások egy dinamikusan növekvő célcsoport számára lesznek könnyen megtalálható és vonzó célpontok. “Afelületeinken való megjelenéssel automatikus és ingyenes promócióhoz jutnak a tagok, akik különböző támogatási programokban vehetnek részt, amivel a vállalkozás tovább fejlődhet, valamint olyan tudásanyagot kapnak, amit hírlevelek, videók, kiadványok formájában folyamatosan naprakészen tartunk” – tette hozzá a szakértő. A csatlakozás alapfeltételeiről Coates elmondta: “Alapvető a kerékpárosbarát szemlélet, ezen túl a biztonságos kerékpártárolás és az ingyenes ivóvíz biztosítása valamint a javítás, szerelés támogatása. 

2020 szeptemberében adták át a forgalomnak az új Budapest-Budakalász-Szentendre kerékpárút 5,6 kilométeres szakaszát, mely az EuroVelo 6 kerékpárút részeként - az Európai Kerékpárút Hálózathoz tartozva - az Atlanti-óceánt köti össze a Fekete-tengerrel, több fontos, nagy európai folyót érintve.  A MAKETUSZ a fejlesztés eredményeként célul tűzte ki az útvonal mentén a turisztikai információs táblák, hasznos helyek, érdekes célpontok valamint kerékpárosbarát eszközök helyének és tartalmának megadását, táblázását. A Szövetség kiemelt célja egy kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozása, a kerékpárosbarát minősítő rendszer alkalmazása, a szolgáltatók bevonása.

A workshopon Coates Ádám turisztikai szakértő a kerékpárutakhoz kapcsolódó országos lefedettségű bringabarát szolgáltatói hálózat létrehozásáról beszélt. Mint elmondta, a MAKETUSZ célja, hogy koordinálja e hálózat létrejöttét. A szakértő kiemelte: ez a rendszer összeköti a kerékpárosokat a bringabarát szállásokkal, vendéglátókkal, egyéb szolgáltatókkal valamit különböző attrakciókkal, mely egyrészt jó a kerékpáros turistáknak, másrészt a szolgáltatók egy fizetőképes kereslet felé tudnak nyitni. Kiemelete, hogy a szolgáltatások egy dinamikusan növekvő célcsoport számára lesznek könnyen megtalálható és vonzó célpontok. “Afelületeinken való megjelenéssel automatikus és ingyenes promócióhoz jutnak a tagok, akik különböző támogatási programokban vehetnek részt, amivel a vállalkozás tovább fejlődhet, valamint olyan tudásanyagot kapnak, amit hírlevelek, videók, kiadványok formájában folyamatosan naprakészen tartunk”      – tette hozzá a szakértő. A csatlakozás alapfeltételeiről Coates elmondta: “Alapvető a kerékpárosbarát szemlélet, ezen túl a biztonságos kerékpártárolás és az ingyenes ivóvíz biztosítása valamint a javítás, szerelés támogatása”.
A Budapest-Budakalász-Szentendre útvonal Budapesthez közelebbi pontja a Duna jobb partján elterülő̋ Budakalász, melyet a vele szemközt található Dunakeszivel együtt a Dunakanyar kapujaként is szokás emlegetni. Budakalász remek célpont Budapestről egynapos kiruccanásokhoz, hiszen a fővárossal közvetlenül határos. A térségben a legjelentősebb természeti attrakció a Duna és a Duna part. Az érintett szakaszon a Duna parton ártéri erdő̋ és sétány váltogatja egymást, ahol a Duna panorámájában, illetve a kisebb-nagyobb szigetek (Lupa-sziget, Szentendrei-sziget) látványában lehet gyönyörködni. A látogatók első sorban a táj szépsége miatt szeretnek errefelé kerékpározni. 

Pár éve egy Európában is egyedülálló szabadidős attrakció is vonzza a látogatókat ebbe a térségbe, ugyanis egy illegális fürdőhelyként számon tartott egykori sóderbánya után visszamaradt bányatóból, a Lupa-tóból, egy Európában egyedülálló strand- és sport paradicsomot hoztak létre. Miután tavaly elkészült az új Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút, melynek egy hosszú szakaszán közvetlen a tó a kerítése mellett haladnak el a biciklisták, a Lupa-tó üzemeltetői kerékpárosbarát szolgáltatásokkal is tovább újítottak az idén. “A kerékpáros út felől egy külön bicajos bejárat nyílt, ahonnan egy belső kerékpárúton el lehet jutni egészen a vízparton található bringás-büféig. Itt árnyékolt kerékpárparkoló, szervizpont, mosdó és kulacstöltési lehetőség várja a megpihenni vágyókat. Az elektromos bringásokat feltölthetik kerékpárjukat, aki igényli, ingyenesen kölcsönözhet kerékpárlakatot, és a büfében bringás fröccs várja a megszomjazott kerekezőket. És akinek strandolni van kedve, nem kell a főbejárathoz mennie jegyet váltani, hanem ezt a bringásbüfében megtehetik a látogatók a Lupa-tó mindkét strandjára, az Öböl Strandra és a Beachre egyaránt” - mondta Dormán Emese, stratégiai tanácsadó.

A most tárgyalt útvonal végcélja Szentendre, ami Magyarország egyik legkedveltebb – nemzetközileg is elismert – turisztikai desztinációja, számos kulturális, művészeti és természeti attrakcióval. A “festők városának” is nevezett település több múzeumnak és galériának ad helyet, de szerteágazó a gasztronómiai kínálata és az év folyamán több rendezvény – színház, koncert, vásár – is várja az odalátogatókat, de akár csak egy sétára is érdemes kikerekezni, mondjuk a korzóra vagy a belváros lenyűgöző épületei közti utcákat és sikátorokat bejárva.

A workshop a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, az „AKTÍV TURISZTIKAI HÁLÓZATOK INFRASTRUKTÚRÁJÁNAK FEJLESZTÉSE –EuroVelo 6 kerékpárút Budapest-Szentendre szakasz” című, VEKOP-4.1.1-15-2016-00001 azonosító számú projekthez kapcsolódóan jött létre. 

Forrás: MAKETUSZ
 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok