loader
Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek

Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek

A múzeumok, mint a közösségi identitás alakítói címmel kezdődött hétfőn, neves külföldi múzeumi szakemberek közreműködésével szakmai konferencia Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt európai uniós projekt „A mi múzeumunk” című komponenséhez kapcsolódóan.

A múzeumi és könyvtári részből álló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Széchenyi 2020 program keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. „A mi múzeumunk” szakmai vezetője, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese köszöntötte a konferencia résztvevőit.

A projekt keretében immár második alkalommal kerül sor nemzetközi konferenciára. A résztvevő szakemberek elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

A konferencián múzeumpedagógusok, muzeológusok, kurátorok, múzeumi pr és kommunikációs szakemberek, múzeumvezetők, valamint egyetemi oktatók és hallgatók vesznek részt. Ma délután dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójának előadásával folytatódott a program, majd a meghívott külföldi előadók részvételével műhelybeszélgetések következtek. Olyan témák kerültek terítékre, mint a múzeumok állandó kiállításainak újrarendezése és a múzeumpedagógia eszközei a múzeumok közösségi identitásképző küldetésében, illetve a roma kultúra bemutatásában.

A konferencia meghívott előadói olyan múzeumokból érkeznek, melyek küldetésük szerint erősítik, alakítják, vagy éppen létrehozzák egy adott közösség identitását annak történeti és kulturális örökségének gyűjtése, megőrzése és bemutatása által.

A Skanzenben szinte minden jelentősebb hazai nemzetiségi vagy vallási közösség megtalálhatja saját múltjának és kulturális örökségének nyomait. A Bőröndmúzeum látnivalóival és egyéb múzeumpedagógiai programokkal a hátrányos helyzetű közösségeknek is bemutatják hagyományaikat.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok