loader
Év kiállítása 2022 díjas az Erdély épületegyüttes

Év kiállítása 2022 díjas az Erdély épületegyüttes

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület a 4 millió bekerülési költség feletti kategóriában idén – megosztva – az Erdély Épületegyüttesnek ítélte oda az Év kiállítása díjat. Az elismeréseket csütörtökön adták át Budapesten, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

A 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. Az elismerésre idén is három kategóriában lehetett pályázni: díjazták a négymillió forint alatti és az afeletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállításokat és a virtuális tárlatokat. Immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények jelentkezését is várták. A kiírásra összesen 17 pályázat érkezett.

A négymillió forint bekerülési költség alatti kategóriában a Petőfi Irodalmi Múzeum és a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum Hátsó füves - Egy eltűnő futballvilág képei című időszaki kiállítása és közösségi tere nyert.

A négymillió forint bekerülési költség feletti kategóriában rendhagyó módon három elismerést osztottak ki idén. Díjazták a Sümegi Püspöki Palota Mennyei ügyek című kiállítását és a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház Regulyversum - mindent Regulyról című kiállítását, és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesét. A bizottság indoklása szerint a kiállításban színvonalas tárgyi anyaggal, közérthető, befogadható szövegekkel, változatos szövegbeli és képi közlésekkel találkozhatunk, emellett gazdag megszokott és új infokommunikációs megoldásokban, a látogatót megérintő vagy egyenesen megszólító egységekben, és van relevanciája a mai látogatók számára is számos más erénye mellett. Ezek alapján nyerte el Erdély épületegyüttesünk a kitüntető Az Év Kiállítása 2022 címet.

Szívből gratulálunk!

Forrás: MTI / skanzen.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok