loader
Vitályos: Pest megye eddig lemaradásban volt

Vitályos: Pest megye eddig lemaradásban volt

Pest megye eddig lemaradásban volt, mostantól viszont olyan források állnak rendelkezésre, amelyek korábban nem - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek adott interjújában.

Vitályos Eszter - aki egyúttal Pest megye 3. választókerületének elnöke - azt is elmondta: konkrét tervei között szerepel a térség közlekedésfejlesztése, a szenny- és ivóvízproblémák, valamint a környezetvédelmi feladatok megoldása.

Szerdán sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy ez évtől Pest megye önállóan pályázhat az európai uniós fejlesztési forrásokra. Ezt az eredményt Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke "Vitályos-nyitásként" aposztrofálta.
Vitályos Eszter ennek kapcsán az MTI-nek úgy nyilatkozott, jól esik neki az elismerés, de ő a TÖOSZ, a Pest megyei önkormányzat és Nemzetgazdasági Minisztérium közös eredményének tekinti a kedvező uniós döntést.

Az államtitkár elmondta, hogy a folyamat elindításakor a Miniszterelnökségen volt felelős az uniós fejlesztési forrásokért. Többek között az is motiválta, hogy Pócsmegyerre hazatérve ismerősök, vállalkozók rendszeresen kérdezték, vannak-e jó pályázati lehetőségek számukra, de mindig az volt a válasza: vannak jó pályázatok, ám sajnos ezekből Pest megye ki van zárva. Ezért tárgyalást kezdeményezett Pest megyével és a nemzetgazdasági tárcával. Ügyükben végül az NGM egy komoly tanulmányt nyújtott be az Európai Statisztikai Hivatalnak. Ennek köszönhetően és egy 2016-os kormányhatározat nyomán elindult a folyamat, és most az Európai Unió jóváhagyta, hogy Pest megye önállóan pályázhasson a fejlesztési forrásokra.

Vitályos Eszter kiemelte: sokat utazik az országban és látja, hogy egyes települések milyen fejlődésen mentek keresztül az uniós forrásoknak köszönhetően. Pest megye viszont - Budapesthez tartozása miatt - fejlett régióba tartozik, ezért lemaradásban van. Példaként említette, hogy a Szentendrei sziget települései nehezen megközelíthetőek, és vannak földutak, amelyek járhatatlanok egy-egy településen belül. Ezért nagy szükség lenne olyan infrastrukturális beruházásokra, amelyekre korábban nem volt forrása az önkormányzatoknak, és pályázni sem tudtak ilyenekre.
A fejlesztési pénzekre vállalkozások, gazdák, civil szervezetek, egyházak, települési önkormányzatok pályázhatnak, kiemelten az energiahatékonysági fejlesztések, a környezetvédelem, a vállalkozásfejlesztés területén. Vitályos Eszter azt mondta: elsősorban a kis-, közepes, és mikrovállalkozásokat szeretnék támogatni. Különösen most, a pandémia után, hogy az újraindítás még sikeresebb legyen - tette hozzá.
Elmondta: rengeteg pályázat van például közösségfejlesztésre, oktatásokra, képzésekre, köznevelési intézmények fejlesztésére, akár a digitális oktatást segítő eszközökre. Vannak továbbá nagy infrastrukturális pályázatok is vasút-, és autóútépítésre. Szerteágazóak tehát az uniós pályázati lehetőségek - emelte ki Vitályos Eszter, hozzátéve: érdemes tájékozódni a palyazat.gov.hu oldalon, ahol már most vannak kint tervezetek az induló lehetőségekről. Azt mondta: bízik benne, hogy már a nyár folyamán megnyílhatnak a pályázati lehetőségek.
Vitályos Eszternek - a Fidesz Pest megye 3. választókerületi elnökeként - feladata egyrészt, hogy a párt alapszervezeteinek munkáját koordinálja az adott térségben, másrészt, hogy a térség problémáit becsatornázza például a kormány munkájába.
Kiemelte, hogy a választókerületét járva nap mint nap szembesül vele, hogy olyan dinamikusan növekszik a térség lakossága, hogy egyre több igényt kell kielégíteni. Ezek közül elsőként emelte ki a közlekedés fejlesztését.

Elmondta, hogy a régiót két nagy úton, a 10-es és 11-es főúton lehet megközelíteni, ahol - különösen a budakalászi, ürömi csomópontban és Pilisvörösvár térségében - reggel és délután is dugó van. Ezért már felvette a kapcsolatot a szakemberekkel, hogy alternatív útvonalakat találjanak. Ilyen lehet például a - sokak által vágyott - M10-es út megépítése, amelynek megvalósításáról szintén zajlanak az egyeztetések.
A közlekedés fejlesztése kapcsán kitért arra is, hogy ezzel együtt várhatóan ősszel elkezdődik a 11-es út és Szentendre belterületi útjának felújítása 4,5 milliárd forintos forrásból.
Másik fontos megoldandó problémaként a szennyvíz és az ivóvíz kérdését emelte ki. Mint elmondta: Szentendrén sokszor olyan gyenge a víznyomás, hogy a kert locsolása, akár a zuhanyzás is nehézkes lehet. Ezért a Duna Menti Regionális Vízművel már megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy uniós forrásból miként tudnák bővíteni a térség vízkészletét.
Emellett két nagyobb, többhektáros területen környezetvédelmi problémák is vannak. Budakalászon a régi lenfonógyár területén olyan mértékű a talajszennyezés, ami évek múlva az ivóvízbázist is veszélyeztetheti. Szentendrén pedig az orosz laktanya területén szintén szennyezett a földterület. Utóbbi terület mentesítését a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság 4,5 milliárd forintos uniós forrásból már elindította, mivel ez a szennyezés is több százezer ember ivóvízkészletét veszélyeztetné.
Vitályos Eszter kiemelte: választókerületének dinamikusan növekedő lakossága miatt kiemelten fontos, hogy legyen elég bölcsőde, óvoda, általános és középiskola, s olyan úthálózat és közszolgáltatások, amelyek ki tudják elégíteni az igényeket.
Fontosnak tartja, hogy legyen olyan komfortos az élet a kisebb településeken is, mint a városban. A gyermekek tudjanak tanulni, sportolni, és mindenki számára legyen szórakozási lehetőség. Ezt a civil szervezetek támogatásával lehet elérni - vélekedett, kiemelve: ezért is fontos, hogy most az ő számukra is megnyílnak az uniós fejlesztési lehetőségek.

Forrás: MTI

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok