loader
Fülöp Zsolt: "Téves állításokat közölt Révész Máriusz"

Fülöp Zsolt: "Téves állításokat közölt Révész Máriusz"

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere sajtóközleményben reagált, Révész Máriusz kormánybiztos szentendrei kerékpáros hídról tartott csütörtöki sajtótájékoztatójára.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Fülöp Zsolt, Szentendre Város polgármestere

Több tényt elhallgatott, illetve tévesen tájékoztatta a közvéleményt Révész Máriusz kormánybiztos a szentendrei kerékpároshíddal kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A sajtóeseményre a beruházás érintett szereplői közül egyedül Szentendre nem kapott meghívást.

Révész Máriusz kormánybiztos március 5-i sajtótájékoztatóján több tényt is elhallgatott. Nem említette, hogy az általuk preferált, Szentendre belvárosában tervezett két hídhely nem csak azért nem kapott környezetvédelmi engedélyt, mert a vízbázisok védelméről szóló 123/1997. sz. kormányrendelet kizárja azt, hanem azért sem, mert a híd tájba, városképbe illesztése gyakorlatilag megoldhatatlan. (Pest Megyei Kormányhivatal PE/KTF0/4190-23/2019. sz. határozata)
Arról sem tettek említést a sajtótájékoztatón, hogy mi volt az oka a közel két évig elhúzódó környezethasználati engedélyeztetési eljárásnak. Már a 2017 decemberében benyújtott előzetes vizsgálati dokumentáció is leírta, hogy a projekt "Dömös–Szentendre közötti szakasz tervezési menetében lépéshátrányban van." Az előkészítetlenség és a nem kellően kimunkált tervek miatt az eljárás minden fázisa fellebbezésre adott okot. Mindezek ellenére a beruházó azt kérte tavaly év végén Szentendre képviselő-testületétől, hogy a környezetvédelmi engedélyt nem kapott belvárosi hídhelyek valamelyikét támogassa.

A projekt tervezett menetrend szerint kivitelezése már tavaly év végén kétséges volt, a beruházó pedig most a városra hárítja a felelősséget – átpolitizálva a híd tervezésének és megvalósíthatóságának valós történetét.
A véleménynyilvánító szavazáson egyértelműen kiderült, hogy Szentendre akarja a hidat, de a tájképvédelmi, környezetvédelmi, vízbázisvédelmi szempontok figyelembevételével.
A sajtótájékoztatóra meghívták Szigetmonostor polgármesterét, de minket nem. Pedig a híd megvalósítása körüli vita éppen arról szól, hogy számítanak-e Szentendre szempontjai is a döntéshozóknak.
A helyismeret hiányát jelzi, hogy Révész Máriusz szerint "autóút van a korzón" (nem tudom, hányas számú autóútra gondolt). Szeretném jelezni, hogy 2017 óta a korzó autós közlekedéstől elzárt terület, ahová csak célirányosan, külön behajtási engedély alapján lehet behajtani, az átmenő forgalom tilos. Továbbá az előző városvezetés sem tervezett nemzetközi kerékpáros utat a korzóra.
Továbbra is készek vagyunk a híd megvalósítása érdekében a szükséges egyeztetésekre. Azt gondoljuk, hogy ha a Rév utcánál a kormány szerint – a vízbázisvédelmi szempontok figyelembe vételével, ám szakhatósági tiltás ellenére – megvalósítható a kerékpároshíd, akkor az a minimum, hogy ezt a lehetőséget megvizsgáljuk a belvárostól délre eső helyszín
esetében is.

Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ Szentendre

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok