loader
A legfontosabb információk a választással kapcsolatban

A legfontosabb információk a választással kapcsolatban

A 2022-es magyarországi országgyűlési választás a rendszerváltás óta eltelt időszak kilencedik általános parlamenti választása lesz Magyarországon 2022. április 3-án. A választással egy időben népszavazást is tartanak. Írásunkban összefoglaltuk a vasárnapi választással kapcsolatos legfontosabb információkat.

Magyarországon minden szavazókör azon a bizonyos vasárnapon, április 3-án reggel 6.00-kor nyit, míg az urnazárás időpontja 19.00. A szavazat akkor érvényes, ha a választópolgár a lista, a jelölt neve vagy a népszavazáson feltett kérdés mellett található körben két egymást metsző vonallal egyértelműen jelezte szándékát.

Szavazni a személyazonosság, illetve a lakcím igazolásával lehet, ehhez érvényes személyazonosító igazolványra, útlevélre vagy vezetői engedélyre, valamint lakcímkártyára van szükség. Miután a szavazó személyazonosságát igazolta, és neve az adott szavazókör névjegyzékében szerepel, előbb aláírja azt, majd három szavazólapot kap a szavazatszámláló bizottságtól:  

- az egyik szavazólapon a hat országos listát állító párt egyikére, vagy ha nemzetiségi választópolgárként vetette magát névjegyzékbe, akkor nemzetiségi listára,

- a másikon egyéni választókerületi képviselőjükre,

- a harmadikon pedig a népszavazási kérdésekben

voksolhatnak. (A négy kérdésből álló népszavazásról bővebb információt ide kattintva érhet el.)

Azok, akik 19 órakor még sorban állnak, szavazhatnak, de ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja a voksolást. Azok, akik 19 óra után érkeznek, már nem szavazhatnak.

A szavazólap kitöltésével kapcsolatos szabályokat a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatójában olvashatják el.

A választásokon elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Azok, akik a szavazás napján Magyarországon, azonban bejelentett lakóhelyétől eltérő településen, budapesti kerületben tartózkodik, átjelentkezéssel voksolhat - ha Ön nem tudja ennek a pontos helyét, a Választás.hu oldalán található szavazóhelyiség-kereső segítségével pillanatok alatt megkeresheti az adott szavazókört. Fontos, hogy az átjelentkezéssel szavazóknak a szavazata csak akkor érvényes, ha a szavazólapokat zöld borítékba téve, és a borítékot lezárva dobják az urnába.

Ha Ön a szavazás napján nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mert egészségi állapota (pl. kórházban van), fogyatékossága vagy fogva tartása (pl. előzetes letartóztatás, szabadságvesztés) ebben megakadályozza, mozgóurnát kérhet. A törvény kizárólag a fenti esetekben engedi meg a mozgóurna igénybevételét, más indokokra tekintettel (pl. munkahelyi elfoglaltság) nem vehető igénybe. A mozgóurna iránti kérelemnek a választás kitűzését követően, de legkésőbb a szavazást megelőző 2. napon kell megérkeznie ahhoz a HVI-hoz, amelynek szavazóköri névjegyzékében szerepel, vagy a szavazás napján, legkésőbb 12 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz.

A szavazás befejezését követően kezdődik a voksok számlálása, a korábbi választások tapasztalatai alapján estefelé, előreláthatólag 22 órát követően érkezhetnek majd meg az első nem hivatalos részeredmények. A választás és a vele egy időben tartandó gyermekvédelmi népszavazás hivatalos végeredményét majd a külképviseleteken leadott voksok és a levélcsomagokban érkező szavazatok összeszámlálását, illetve a jogorvoslati kérelmek elbírálását követően hirdeti ki a Nemzeti Választási Bizottság.

A Szentendrén lakcímmel rendelkező választópolgárok a lakcímük szerinti szavazókör területén lévő, alábbi szavazóhelyiségben adhatják le szavazataikat:

001. szavazókör: Hold utcai tagóvoda, Hold utca 10.

002. szavazókör: Védőnői Szolgálat, Duna korzó 18.

003. szavazókör: Pannónia utcai óvoda, Pannónia u. 5.

004. szavazókör: Szentendrei Járási Hivatal, Dózsa György út 8.

005. szavazókör: Református Óvoda, Vasúti villasor 15.

006. szavazókör: Református Óvoda, Vasúti villasor 15.

007. szavazókör: Móricz Zsigmond Gimnázium, Kálvária út 16/A.

008. szavazókör: Barcsay J. Általános Iskola, Kálvária út 18.

009. szavazókör: Szivárvány tagóvoda, Kálvária út 22.

010. szavazókör: Szivárvány tagóvoda, Kálvária út 22.

011. szavazókör: Vasvári úti tagóvoda, Vasvári Pál u. 39.

012. szavazókör: Vasvári úti tagóvoda, Vasvári Pál u. 39.

013. szavazókör: Gondozási Központ, Sztaravodai u. 2.

014. szavazókör: Gondozási Központ, Sztaravodai u. 2.

015. szavazókör: Izbégi Általános Iskola, Szentlászlói út 94. (A.ép.)

016. szavazókör: Izbégi Általános Iskola, Mária u. 1. (C.ép.)

017. szavazókör: Skanzen, Sztaravodai út 75. hrsz.

018. szavazókör: Skanzen, Sztaravodai út 75. hrsz.

019. szavazókör: Régi Művésztelep, Bogdányi út 49.

020. szavazókör: Régi Művésztelep, Bogdányi út 49.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján minden fontos információ megtalálható a választásról.

Forrás: valasztas.hu / szentendre.hu / magyarnemzet.hu / hirado.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok