loader
6109 szavazattal nyert Fülöp Zsolt

6109 szavazattal nyert Fülöp Zsolt

Elsöprő győzelemmel, 6109 szavazattal nyerte meg Fülöp Zsolt, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület polgármesterjelöltje a választást vasárnap.

Az eddig hivatalban lévő városvezető, a Fidesz-KDNP színeiben politizáló Verseghy-Nagy Miklós 4708 szavazatot kapott. A fideszes képviselőjelöltek egyetlen választókerületet sem szereztek meg, mind a 10 helyen a TESZ jelöltjére voksoltak a legtöbben. A testületben ezért a polgármester mellett 10 képviselő ül majd a szervezetből. A Fidesz-KDNP kompenzációs listáról 4 képviselőt tudott bejuttatni. A Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör egy mandátumot sem kapott.

A 12-es szavazókörbe már vasárnap hajnalban 6 óra előtt pár perccel megérkezett az első szavazó, ezért kicsit várakoznia is kellett. Az ajtót – ahogy a városban még 19, országszerte pedig összesen több mint tízezer szavazókörben - csak pontban 6 órakor nyitották ki. Az első voksolónak több feladata volt, mint a többieknek, ugyanis alá kellett írnia egy jegyzőkönyvet arról, hogy az ő megérkezésekor még üres volt az urna, így értelemszerűen az övé volt benne az első boríték. 

Szentendrén összesen 22.119 választásra jogosult állampolgár szerepelt a névjegyzékben.  Közülük összesen 11.355-en éltek a jogukkal, azaz a választópolgárok 51,34 század százaléka adta le a voksát a polgármesterjelöltekre, illetve az önkormányzati képviselőjelöltekre. Ez az arány majdnem 3 százalékkal haladta meg az országos átlagot, ami a választás.hu adatai alapján 48,58 százalékos volt.

A testület késő este már eredménymegállapító ülést tartott. Verseghi-Nagy Miklós, jelenlegi polgármesterre, aki ismét a Fidesz-KDNP jelöltjeként indult, 4708-an szavaztak, azaz a voksok 42,04 százalékát kapta meg. Őt megelőzte Fülöp Zsolt, a 2010-ben alakult Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület jelöltje, akire 6109 szentendrei adta le a szavazatát, ezzel pedig a voksok 54,55 százalékát szerezte meg.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok