TŰZ!!! – Mit tegyünk ha baj van?

TŰZ!!! – Mit tegyünk ha baj van?

Tűzvédelmi oktatást tartott a Budakalászi Készenléti Önkéntes Tűzoltó és Önkéntes Mentőszervezet Egyesülete tantermi és kültéri bemutatóval, november 30-án, három budakalászi iskolában, felső tagozatos gyerekeknek. Karácsony közeledtével arról is szó esett, milyen biztonsági előírásokat kell betartani a karácsonyfaégők használatánál vagy ha nagyobb baj van: tűz-, háztartási- vagy közúti balesetek esetén.

Az önkéntes tűzoltók 10 órakor, hóesésben érkeztek a Patakpart suli elé, ahol egyik részlegük sietve a hóeltakarításban kezdett segédkezni, a csapat másik fele pedig tűzvédelmi oktatást tartott iskolában. A diákok teljes csendben, figyelemmel hallgatták a tudnivalók ismertetését. A parkolóban a szerkocsinál is nagy volt az érdeklődés, a gyerekek felmászhattak a tűzoltóautóra és felvehették a sisakot, tűzoltóruhát. Az önkéntesekkel folytatott beszélgetés során megtudhatták azt is, hogyan kell kommunikálni a mentők diszpécserével, illetve részben azt is, hogyan szabad ellátni a sérültet egy balesetet követően a szakszerű segítség megérkezésééig. Az önkéntesek kifejezetten készültek az olajos tűz szakszerű oltásának bemutatására, amit a hóesés meghiúsított, így ezt nem élőben, hanem videófelvételről láthatták a gyerekek.

„Nagyon fontos az ifjúságnál a fejlesztés, hogy szociálisan érzékenyebbek legyenek. A veszélyhelyzettel kapcsolatos ismereteket nem feltétlenül tanítják az iskolákban, - ezeket foglaltuk össze, hogy a gyerekek egy kicsit jobban képben legyenek: bizonyos vészhelyzetek esetén miket kell tenni, és miket NEM szabad.” – mondta interjúnkban Szilvási László, a Budakalászi Készenléti Önkéntes Tűzoltó és Önkéntes Mentőszervezet Egyesülete alelnöke.

A felső tagozatos tanulók ezen a napon rengeteg hasznos tanácsot kaptak. Az iskolák az előadás anyagát írásos-képes prezentáció formájában is megkapták, szabadon felhasználhatják.