loader
Megemelték a szülők által igazolható napok számát

Megemelték a szülők által igazolható napok számát

Tahitótfaluban most, Pomázon mér két éve megemelték a szülők által igazolható napok számát. Egyre több iskola emeli meg a szülők által igazolható napok számát. A Váci Tankerületi Központhoz tartozó Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskola Pomázon két évvel ezelőtt 3-ról 15-re emelte ezt a számot. 

A Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskolában pedig ettől az évtől három helyett már hat napot igazolhat a szülő.

Zakar Ágnes a tahitótfalui intézmény vezetője elmondta: azért döntöttek a 100 százalékos emelés mellett, mert valóban kevés a három nap.

 

,,Intézményvezetőként láttam, hogy az évenkénti három nap szülői igazolás nem elég, hiszen tanévenként többször is van olyan helyzet, amikor a szülő egy-egy megfázással otthon tartaná a gyerekét.  További napokat engedélyezek szülő írásbeli kérelmére abban az esetben, ha például a család a tanév során elutazik, azzal a megkötéssel, hogy a diáknak pótolnia kell a tananyagot." – mondta Zakar Ágnes.


Más a helyzet a pomázi iskolában, ahol a szülő akár 15 napot is igazolhat. Nagy Koppány Lászlóné, az intézmény vezetője szerint a változás pozitív folyamatokat indított el az iskolában. 

„A kétéves tapasztalataink szerint pozitív változást hozott az intézményben, hogy háromról tizenöt napra emeltük a szülői igazolások számát, mellyel akár egy órát, de teljes napokat is igazolhat a szülő. A döntéssel megszűntek az igazolatlan órák, persze a notórius lógókat ez sem tartja vissza attól, hogy hiányozzanak. A döntéssel a háziorvosokat sem terheljük már annyira le, így érdemben a valódi betegekkel tudnak foglalkozni." – mondta Nagy Koppány Lászlóné. Hozzátette: „az iskola ezzel bizalmat szavazott a szülőknek, melyet ők értékelnek is. Nagyon sok köszönet, kedvező visszajelzés érkezett már hozzánk." 

Igazolástól függetlenül a­zon­ban a köznevelési törvény végrehajtási rendelete előírja, hogy amennyiben a tanuló hiányzása - (igazolt és igazolatlan hiányzások együttesen) - egy tanévben meghaladja a 250 tanítási órát, és emiatt a tanuló teljesítménye tanítási év közben nem volt érdemjeggyel értékelhető, a tanítási év végén nem minősíthető. Kivéve, ha a nevelőtestület engedélyezi, hogy osztályozóvizsgát tegyen. Amennyiben pedig az igazolatlan órák száma meghaladja a 10-et, úgy hivatalból értesíteni kell az illetékes gyermekjóléti szolgálatot, 50 óra igazolatlan hiányzás felett pedig megvonják a szülőktől a családi pótlékot is.


A "Bizalmat a Szülőnek, értelmet az orvosi igazolásnak" elnevezésű Facebook kampány keretén belül létrejött egy kérdőív is, amit anonim módon kitölthet. A felületet és a kampányt orvosok indították el, de a kezdeményezést elsősorban Dr. Bogdányi Katalin a Normafa úti gyermekorvosi rendelő orvosa, valamint Dr. Tordas Dániel budakalászi gyerekorvos indította útjára.

A kérdőívet itt töltheti ki. 

 

A szülői igazolások már a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszeren (KRÉTÁ-n) keresztül is benyújthatók.

 

 

 

 

 

 

kép forrása: Internet

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok