loader
Magyarérettségi - Hogy történik a pontozás, mik a  legfontosabb tudnivalók?

Magyarérettségi - Hogy történik a pontozás, mik a legfontosabb tudnivalók?

Középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2 119-en ülnek be ma az iskolapadba, hogy számot adjanak tudásukról az érettségi vizsgán. Különleges időben, nem mindennapi feltételek mellett írják meg a 9 órakor kezdődő magyarérettségit a diákok. Következzen néhány fontos információ a pontozásról.

Emelt szinten: 40 pont szerezhető a szövegértéssel, a második részben szereplő szövegalkotási feladatoknál 30 pontot ér a műértelmező szöveg, 20 pontot pedig a reflektáló. A maradék 10 pont pedig helyesírással, írásképpel szerezhető meg – olyan arányban, mint a középszintű esetén.

A szövegértési feladatsorral maximum 40 pontot szerezhetnek a középszinten érettségizők, míg az első rész szövegalkotási feladatával (érvelés/gyakorlati szövegalkotás) legfeljebb 10 pontot.

A második rész műértelmező feladatát a következőképpen pontozzák:

Tartalmi minőség: maximum 25 pont
Nyelvi minőség – szövegszerkezet: 5 pont
Nyelvi minőség – nyelvi igényesség (stílus, nyelvhelyesség): 10 pont
A helyesírásra maximum 8 pontot, az írásképre 2 pontot lehet kapni.

A közép- és az emelt szintű írásbeli is 240 perces. Középszinten az első - egy szövegértési feladatsort és egy érvelést/gyakorlati szövegalkotást tartalmazó - részre 90 percük lesz, míg a műelemzés/összehasonlító műelemzés megírására 150 percük.

Emelt szinten az érettségizők egy feladatsort kapnak, ők döntik el, melyik feladatra mennyi időt szánnak.

Forrás eduline.hu

Kép forrása: internet

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok