loader
Holnapig lehet benyújtani a további egy év óvodai ellátásra vonatkozó szülői kérelmeket

Holnapig lehet benyújtani a további egy év óvodai ellátásra vonatkozó szülői kérelmeket

Január 15-ig, holnapig lehet benyújtani a további egy év óvodai ellátásra vonatkozó szülői kérelmeket. A benyújtás történhet online, Ügyfélkapun keresztül és postai úton is.

Az előző évben még a gyermeket jól ismerő nevelők a szülővel közösen dönthetett a további egy év óvodai ellátás szükségességéről. A kormányzat 2020-tól olyan új rendszert vezetett be, amelyben az iskolaérettség megítélésének felelősségét az Oktatási Hivatal kapta meg. Ha a hivatal is úgy gondolja, akkor lehet kérni szakvéleményt a Pedagógiai Szakszolgálattól. 

A szülőknek még a januári kérvényezés előtt érdemes minél több olyan dokumentumot beszerezni, ami a gyermek iskolaéretlenségét alátámasztja, hiszen ezeket figyelembe véve dönt az Oktatási Hivatal. Az Oktatási Hivatal honlapján kell kitölteni egy űrlapot, benne megadni a szülői indoklást és a csatolt dokumentumok listáját, majd az űrlapot ki kell nyomtatni, és a mellékelt hivatalos iratokkal együtt legkésőbb január 15-ig postára adni; ettől az évtől kezdve lehetőség lesz az űrlap elektronikus benyújtására is az Ügyfélkapun keresztül.

Összességében elmondható, hogy az Oktatási Hivatal a kérések nagy többségét, 90%-át végül elfogadta: egy részüket egyből, más részüket szakszolgálati felülvizsgálat után. Csak nagyon kevés esetben történt meg, hogy az Oktatási Hivatal szakszolgálati felülvizsgálat nélkül elutasította a szülői kérelmet. 

Az Oktatási Hivatal az iskolaérettségről, ha tud, akkor saját hatáskörben a beérkezéstől számított 8 napon belül dönt, vagy ha szükséges, szakszolgálati vizsgálatot rendel el. Ez utóbbi esetben a teljes eljárás határideje 60 nap. A Szakszolgálat javaslatot tesz az Oktatási Hivatalnak, melyet jóváhagy a hivatal.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok