loader
Érettségi - Rendkívüli biztonsági intézkedések a szentendrei középiskolákban is

Érettségi - Rendkívüli biztonsági intézkedések a szentendrei középiskolákban is

A megszokottnál egy órával később, kilenc órakor kezdték meg ma reggel az érettségi írásbeli vizsgát magyar nyelv és irodalom tantárgyból. Minden diáknak fertőtlenítenie kellett a kézét az intézménybe való belépéskor, így kezdődött az idei érettségi időszak. A termekben papírzsebkendőt és fertőtlenítőszert helyeztek el a vizsgázóknak. A járványügyi kormányrendeletek értelmében az aulákban nem lehetett csoportosulni, a termekbe csak maszkban léphettek be az érettségiző diákok. Egy teremben összesen 10 vizsgázó tartózkodhatott egyszerre, a 1,5 méteres távolságot megtartva.

Az első, 90 perces részben egy szövegértési feladatot kaptak az érettségizők, ami a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről szól – írja az Eduline. A portál egy szaktanárt is megkérdezett, aki szerint az idei szövegértési feladat a könnyebbek közé tartozik.

Az első szakaszhoz tartozik egy rövid, 120-200 szavas szövegalkotási feladat is, ahol két lehetőségük van a vizsgázóknak. Vagy a sportról, testnevelésről írnak egy érvelést, vagy pedig egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kell írniuk.

A második részben a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott. Ezek közül a diákoknak egyet kellett választaniuk, azaz egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését.

Idén a koronavírus-járvány miatt nem tartják meg a vizsgák szóbeli részét, így az írásbelikre még nagyobb hangsúly kerül.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok