loader
Adj egy ötöst!

Adj egy ötöst!

Autista felnőttek meséltek az életükről, az állapotukról és a nehézségeikről gyerekeknek a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolában. Az úgynevezett érzékenyítő napot tanáraik szervezték, hogy toleranciára neveljék az ötödikeseket.

A program kerekasztalbeszélgetéssel kezdődött, amelyet Németh Rita, az 5. A osztályfőnöke vezetett. A tanulók meglepően érett és toleráns gondolatokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy szerintük hogyan kell(ene) kezelniük a fogyatékossággal élőket. Az iskolába egyébként járnak olyan diákok is, akik autista spektrumba tartoznak, és külön gyógypedagógusok is foglalkoznak velük. A vendég előadókat Varga Szilvia, az intézmény gyógypedagógusa találta és hívta meg. Németh Gy. Viktor és Oravecz Lizanka már régóta foglalkozik azzal, hogy közelebb hozza az autizmus azokhoz az emberekhez, akik nem ismerik. Fontosnak tartják azt is, hogy az előítéleteket is leépítsék vele kapcsolatban. Évek óta saját videócsatornát működtetnek, ahol bepillantást nyújtanak saját életükbe, ráadásul tapasztalati szakértőként is dolgoznak. Mindketten felnőttként tudták meg – sok-sok félrediagnosztizált, félrekezelt, szorongásokkal, félelmekkel, bűntudattal és pzsichoterápiával töltött év után.

Az osztály egy olyan csokigyárba is ellátogat majd, ahol autista felnőttek dolgoznak, a két napról pedig saját, 5 perces videófilmet készítenek. Ezzel indulnak majd az Adj egy ötöst nevű országos iskolai szemléletformáló program pályázatán, ahol akár többszázezer forint is lehet a nyereményük.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok