Nyáresték, kísértetkalandok és élő történelem a szentendrei skanzenben

Nyáresték, kísértetkalandok és élő történelem a szentendrei skanzenben

A szentendrei Néprajzi Múzeumban nyáron is különleges élmények várják a látogatókat. Élő történelem, bringatúrák, kiállítások a szentendrei Skanzen 75 hektáros természeti környezete kínál taralmas kikapcsolódást az érdeklődőknek, olvasható az egy.hu oldalán.

A parasztházak között sétálgatva vagy akár két keréken gurulva a gyönyörű természetvédelmi területen megismerhetik kicsik és nagyok a magyar nyelvterület népi építészetét és életmódját, ahol a porták, ligetek, játszóterek ideális kikapcsolódást jelentenek az egész családnak.

Az élő történelem látványosság korabeli szereplői régmúlt korok mindennapjait keltik életre. Bepillanthatnak a századfordulós erdélyi kisváros mellett a molnárok és a malmok életébe. Az aktív helyszíneken fűszer- és gyógynövények titkai mellett őrleményekkel ismerkedhetnek vagy beöltözhetnek korabeli ruhákba.

Június 22-től két új kiállítás látható a Skanzenben. A Skanzen Galériában A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár korban címmel a Kádár-korszak tipikus falusi lakóházának négy megközelítését mutatja be a múzeum.

A kiállításból kiderül, miért lett a vidéki Magyarország település- és utcaképet meghatározó épület a sátortetős kockaház, honnan származik a kockaház forma, milyen gazdasági, politikai és kultúrális folyamatok vezettek népszerűségéhez. Birkás Ákos, Rajk László, Bukta Imre, Schmied Andi, Katharina Roters, Weiler Péter és más művészek pedig a kockaházak témára művészileg és sokszor rendszerkritikusan reflektálnak.

A Felső-Tiszavidék tájegység Sonkádi csűrben a Tánc – Európa élő öröksége mozgásban címmel látható kiállítás. A tárlatban ízelítőt kaphatnak Magyarország mellett Norvégia, Görögország, Szlovénia, Belgium és Románia tánckultúrájából.

A múzeum nyáresti hangulatát megtapasztalni vágyók sem maradnak élmények nélkül ezen a nyáron, írja az egy.hu. Hat este, négy film és három koncert – kertmozi, könnyű- és komolyzenei csemegék várják a látogatókat a Skanzen Amfiteátrumban.

Július 5-én Cinema&Symphony előadás, Magyarország első számú élőzenei mozi vetítésének ad otthont a múzeum szabadtéri színpada. Hrutka Róbert zeneszerző által komponált zenéket játszik élőben a Duna Szimfonikus Zenekar, majd a Kincsem című filmet vetítik, amelynek érdekessége, hogy a film több jelenetét a Skanzenben forgatták. Július 18-án Rákász Gergely orgonakoncertjét hallhatjuk, Lords of the Organ VIII. címmel, amelyen Vivaldi – Bach – Gershwin darabjai csendülnek fel.

Változatos muzsikák, mélységek és magasságok egy látványkoncert formájában, lenyűgöző művészi grafikákkal kiegészítve a zenét. Augusztus 26-án a Danube Classics Szimfonikus Zenekar előadásában a legnagyobb hollywoodi filmek zenéi közül hallhatunk válogatást. Horváth Gábor karmester vezényletével felcsendülnek a Híd a Kwai folyón, a Pókember, az Aladdin, a Szépség és a szörnyeteg, a Keresztapa, a Gladiátor, a Schindler listája vagy a Karib-tenger kalózai szuperprodukciók jól ismert dallamai.

Címkék: ,