Néprajzi kiállítás nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Néprajzi kiállítás nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Takarékos módi címmel nyílik néprajzi kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban csütörtökön – tájékoztatta az MTI-t a Ferenczy Múzeumi Centrum. A tárlat a takarékos szemléletmód aktualitását kívánja hangsúlyozni, a paraszti kultúra példáira alapozva kilenc témakörben vezet el napjaink pozitív gyakorlatáig – olvasható a közleményben.

Mint írták, a paraszti kultúra jellemző sajátossága volt a takarékos életmód, a tárgyak megbecsülése, használhatóságának meghosszabbítása és az újrafelhasználás. Az FMC kiemeli, hogy a természettel együtt élő parasztember háztartásában nem volt szemét: a szerves hulladék visszajutott a természet körforgásába, minden mást eltettek majdani felhasználásra, mert „jó lesz még valamire”.

A táplálkozás terén jellemző volt a ciklikusság, az alapvető élelem éves beosztása, a takarékos eljárások; az öltözködést ünnepi és köznapi öltözködési rend és a ruházat megóvása jellemezte. A javítás a mindennapi élet része volt, a stoppolást, foltozást, varrást maguk végezték, a talpalást, drótozást, edényfoltozást pedig specialisták.

A háztartás divatjamúlt, régi vagy hibás tárgyait tovább használhatták más funkcióban, de elsősorban az alapanyagok újrafelhasználása volt a jellemző – írták. Az újrahasznosításkor rongyszőnyeg keletkezett, parasztszoknyából varrt ruha, fadarabokból életre kelt játékok, de ide tartoztak a gépek alkatrészei is a technikai eszközök elterjedésével.

A falusi portán hasznos anyagnak bizonyult a megjelenésekor különlegességnek számító, „mindenre jó” műanyag is. A takarékos szemléletet a fogyasztói társadalom értéktelenné, szükségtelenné degradálta, mára viszont létfontosságú, egyre inkább követendő minta – mutat rá a múzeum.

A kiállítás minden egységében helyet kapnak a jó gyakorlatok, napjaink pozitív példái. Az FMC anyagán túl megyei intézményektől, magánemberektől kölcsönzött tárgyak, valamint fényképek, filmek, tárgytörténetek színesítik a kiállítást. A tárlathoz számos program kapcsolódik, így kurátori tárlatvezetés, madárijesztő-öltöztetés, kreatív alkotódélelőtt, de egykori ételrecepteket is felfedezhetnek a látogatók. A Takarékos módi október 6-ig látható a Ferenczy Múzeumban, a kiállítás kurátora Sz. Tóth Judit etnográfus, muzeológus.