Nem marad el a Szentendrei Teátrum 2024 nyarán – Érdemes már most átböngészni a programot!

Nem marad el a Szentendrei Teátrum 2024 nyarán – Érdemes már most átböngészni a programot!

Egészen júniusig kérdéses volt, hogy az 54 éves Szentendrei Teátrum idén meg tudja-e rendezni országszerte ismert, szabadtéri, nyári programsorozatát. Ugyanis a nagy múltú intézmény pályázatai – a műsor véglegesítéséig – nem voltak olyan eredményesek, mint az elmúlt években, évtizedekben - tájékozódhatunk a város hivatalos oldalán. Ezért Lőrinczy György, a Teátrum igazgatója, Szentendre polgármesteréhez fordult segítségért. Fülöp Zsolt városvezető június 26-án terjesztette az képviselőtestület elé a rendkívüli támogatást, melyet a testület egyhangúlag megszavazott.

Hagyományaihoz híven, 2024 nyarán, július 26. és augusztus 24. között változatos, igényes műsort kínál a Szentendrei Teátrum: nem csupán színdarabok, de táncestek és koncertek között is válogathat a közönség, kedve szerint.

Több „nagy visszatérőt” láthat majd a publikum a Teátrum színpadain. A Szigligeti Színház Nagyvárad immár harmadszor lesz Szentendre vendége: idén Bertolt Brecht, Állítsátok meg Arturo Ui! gengszterparádéját hozzák Balogh Attila rendezésében, ami egyben a Szentendrei Teátrummal közös bemutató. Ismét eljön a Vajda Múzeum udvarába a Hanna – szabadesés több szólamban előadás, Szenes Hanna naplóiból összeállítva. És sokak örömére a Teátrum ismét műsorra tűzi egyik legsikeresebb saját produkcióját, Karinthy Ferenc: Dunakanyar című, keserédes komédiáját, Szinetár Dórával és Makranczi Zalánnal, Szinetár Miklós rendezésében. A Szinesztézia 2.0 kortárs táncest címe is ismerős lehet, hiszen 3 éve hasonló koncepcióval lépett fel Gergye Krisztián Társulata Szentendrén és Kőszegen: a Ferenczy Múzeum festményei által inspirált reflexiókat láthatjuk, mely során a táncosok a hatalmasra vetített, szépséges művek előtt mozognak. Most új képeket, s az azokra adott performansz válaszokat élvezheti a közönség, de a régi előadásból is visszaköszönnek alkotások.

További izgalmas táncesteket is kínál a Duna-parti város a műfaj kedvelőinek: a nyitónap programja a Mendelssohn által komponált Szentivánéji álom Kulcsár Noémi koreografálta táncverziója, a Kulcsár Noémi Tellabor társulattal. Augusztus 20-án, a fúziós Esszencia előadásban az Oláh Trió jazzformáció adja a zenét Bartók Bélától és népdaloktól ihletődve a Feledi Project táncosainak, és Náray Erika színművésznek.

A könnyed műfajból olyan előadásokat hívtak, melyek alkotói biztos garanciát jelentenek a szórakozásra. A Mikor hazudtam? színműben két, a Dunakanyarhoz kötődő művész, Péterfy Bori és Rohonyi Barnabás játszik, a Csak egy kis terápia vígjáték főszereplői Szabó P. Szilveszter és Mihályfi Balázs.
A S.Ö.R.-ben Shakespeare összes művét kísérli meg (igaz, rövidítve) eljátszani 2 óra alatt Gáspár András, Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter. Az Édeskettes hármasban musicalben a Szentendrén élő Földes Esztert, valamint Peller Károlyt láthatjuk. A LOFT kortárs komédiában Auksz Éva, Sajgál Erika és Trokán Anna ad elő egy mai, női történetet.

Női sorsokról szól a Csákányi Eszter játszotta monodráma, az Amikor találkoztam Barisnyikovval, valamint Halász Rita Margó-díjas regényéből készült Mély levegő előadás is, Pálos Hanna tolmácsolásában. Párkapcsolati témákat boncolgat a Társ/as/játék című improvizációs, interaktív pszichoteátrum Xantus Barbarával, Takátsy Péterrel és Széles Flórával.

A Szentendrei Teátrum koncertkínálatában ismét lesz Barokk Udvarlás – ingyenes kamarakoncertekkel szerte a városban, és esti nagykoncerttel, a brit régizenét megidézve.
A találkát adott a sors előadásban Cziffra György hihetetlen életfordulatait és személyiségét idézi fel Gubik Petra és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, sok klasszikus és könnyűzenével. Egy díva kalandozásai során pedig Vivalditól Fényes Szabolcsig vezet a zenei utazás a városban élő Fischl Mónikával, László Ferenccel és Silló István zongoramuzsikájával, slágerekkel és remek sztorikkal.
A Frontátvonulás pedig ismerős, mégis vadonatúj produkció lesz: Cseh Tamás és Bereményi Géza ikonikus lemezét az SZFE ötödéves, végzős zenés színművész osztálya adja elő. Augusztus 8-án pedig a romazene magyar és nemzetközi húzóneveit látja vendégül a Teátrum a Nemzetközi Cigány Dal Napján, egy délutántól késő estig tartó, ingyenes programon: fellépnek a Várkonyi Csibészek, a Cannaro swing manouche, az EtnoRom Szalóki Ágnessel, és KAL Rock’N’Roma formáció.

Irodalmi témájú produkció lesz Gyabronka József Dante: Purgatórium-Paradicsom című nagyszabású monológja Nádasdy Ádám fordításában, és Müller Péter Szeretetkönyv című könyvéből készült színpadi játék Papadimitriu Athinával és Kutik Dezső gitárossal. Szentendre idén vendégül látja a Pár-Beszéd című, irodalmi-zenés est keretében Spiró Györgyöt, Závada Pált, Dés Lászlót és Dés Andrást.

A Szentendrei Teátrum 2024 nyarán is várja a közönséget a Dunakanyar legelragadóbb városába a Városháza udvarára és a többi helyszínére, a csillagfényes nézőtérre.