loader
Idén újra Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje

Idén újra Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje

A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti fesztiválján szeptember második hétvégéjén (9-11.) kitárják kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodalmi, egyházművészeti, építészeti és képzőművészeti programok előtt. A festők és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén. Az idei programsorozat üzenete: a BÉKE.

A tavaly, hagyományteremtő céllal elindított összművészeti, szakrális fesztivál rendkívül jó fogadtatásra talált. A nagy sikerű rendezvénysorozat idén is változatos, igényes programokkal vár mindenkit. Egyházművészeti, vallástörténeti és építészeti előadások, irodalmi szalon Juhász Annával és Borbély Alexandrával, KÉK-séták a templomok között, kreatív alkotás a templomkertben, az Év Műtárgya program a Szerb Egyházművészeti Múzeumban, kórus- és klezmermuzsika, a Vujicsics Együttes, a Szent Efrém Férfikar, a Liszt Ferenc és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje – csak néhány, a színes események közül. A programok szervezésébe a Ferenczy Múzeumi Centrum mellett a helyi vallási közösségek – katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, zsidó, baptista – és a város kulturális intézményei is bekapcsolódtak. A zenei programokat és irodalmi és művészeti előadásokat a Ferenczy Múzeumi Centrum, az irodalmi eseményeket a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a városismereti sétákat a szentendrei TDM Iroda, a múzeumpedagógiai programokat a GYÍK Műhely és a MANK Galéria munkatársai szervezték. A Szentendrei Kulturális Központ és a Teátrum a programok technikai hátterét biztosítja. Idén a Skanzen gyalogos és kerékpáros templomtúrákkal kapcsolódik be az eseménysorba. A hétvégén, a Vajda Emlékmúzeum újranyitásával párhuzamosan megnyílik a Vajda Szentendréje című szabadtéri tárlat az Alkotmány utcában. A püspöki székesegyház kerítésfalán látható tablókiállítás Vajda művein és azok helytörténeti vonatkozásain keresztül mesél a város múltjáról és jelenéről.

A program helyszíneken gyűjtést szerveznek a szentendrei Karitász számára. Az adományokat gyermekek nyári táboroztatására fordítják.

Bővebb információ: https://femuz.hu/szentendrei-nyitott-templomok-hetvegeje/

Forrás: femuz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok