Hatalmas károkat okozott a vihar a Szentendrei Skanzenben, 70 milliós gyorssegély érkezik

Hatalmas károkat okozott a vihar a Szentendrei Skanzenben, 70 milliós gyorssegély érkezik

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 70 millió forint gyorssegélyt nyújt a Szentendrei Skanzennek a június 26-i viharkárok enyhítésére – közölte a minisztérium vezetője csütörtökön, miután megtekintette a károkat a helyszínen.

Hankó Balázs elmondta, hogy a vihar az állandó kiállítás területén, különösen a Dél-Dunántúl, a Felső-Tiszavidék és a 2022-ben megnyílt Erdély tájegységekben okozott jelentős pusztítást. Hozzátette, hogy a skanzenbe gyerekek, iskolai osztályok és családok érkeznek a Kárpát-medencéből és távolabbi országokból is, ezért szükség volt a segítségre az intézmény kérésére.

A gyorssegély célja, hogy biztosítsa a tervezett nyári táborok megtartását, valamint két nagy nemzetközi esemény zavartalan lebonyolítását, amelyek a magyar európai uniós elnökség rendezvénysorozatához kapcsolódnak – tette hozzá a miniszter.

Vitályos Eszter kormányszóvivő elmondta, hogy a Skanzen, a magyar népi kultúra őrzője, évente mintegy 200 ezer látogatót vonz. Emlékeztetett arra is, hogy június 26-án az ország több részén heves esőzések voltak, Szentendre környékén több mint 30 milliméternyi csapadék hullott, ami térdig érő vizet eredményezett az utcákon, és jelentős károkat okozott a Skanzenben.

Mivel Cseri Miklós, az intézmény főigazgatója jelezte, hogy megkezdték a kárenyhítést, de a helyreállításhoz szükséges összeg nem áll rendelkezésükre, a kormány azonnal segítséget nyújtott – tette hozzá Vitályos Eszter.

Forrás: www.hirklikk.hu

 

Címkék: ,