loader
GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.

A tárlaton bemutatnak olyan kiemelkedő műveket, melyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint válogatás is lesz az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Szentirmai Zoltántól és a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-dinasztia: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos. Külön szekció foglalkozik a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkásságával.

A megnyitó időpontja: 2023. március 25. szombat 18:00

Köszöntőt mond: Prosek Zoltán igazgató, Ferenczy Múzeumi Centrum és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere

A kiállítást bevezeti: Dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium és Demeter Szilárd főigazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Géniusz Program kuratóriumának elnöke

Megnyitja: Csapláros Andrea elnök, Vidéki Múzeumok Szövetsége

Közreműködik: Musicantus Leánykar, vezényel: Bokorné Forró Ágnes, zongorán közreműködik: Orbánné László Hajnalka

A kiállítás 2023. 03. 26. – 2028. 03. 26.-ig csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Kurátorok: Danka Zsófia művészettörténész, Kigyós Fruzsina esztéta, Prosek Zoltán művészettörténész

A kiállítást a Magyar Géniusz Program keretében rendezik meg.

További részletek az esemény leírásánál.

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok