loader
Fridvalszki Márk: Szellemek találkozása

Fridvalszki Márk: Szellemek találkozása

Nagy szentendrei elődök - Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia - képi motívumait idézi meg legújabb munkáiban Fridvalszki Márk képzőművész. A Szellemek találkozása (Meeting of the Spirits) című kiállítás július 30-án nyílik a Szentendrei Képtár IKON kiállítóterében.

Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész a bécsi iparművészeti egyetemen kezdte tanulmányait, majd 2011-ben ugyanitt, az Akadémián diplomázott, a posztgraduális mesterképzést pedig Lipcsében végezte. 2014 óta a T+U vagyis a Technologie und das Unheimliche, (jelentése közelítő fordításban: Technológia és a Félelmetes Ismeretlen) nevet viselő kiadói projekt és több tudományágat átfogó kollektíva társkezdeményezője és grafikus szerkesztője. A titokzatos elnevezés mögött egy különös „archeo-futurológiai” kortársi attitűd rejlik. Munkáiba beépíti, átdolgozza a ’60-as és 80'-as évek populáris és művészeti formakultúrájának produktumait, miközben a virtuális korszak technikai bázisát használja. Fridvalszki több műfajt, korszakot egybesűrítő időtlen kollázs-technikája egy globálisan olvasható nyelv, ami éppen most Szentendrén a művészet-topográfiai helyére is kerül.

A Szentendrei Képtárban nyíló kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban. A művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott munkák, és egy, a múzeummal közösen készített szitanyomat sorozat kerül bemutatásra, a Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.

A megnyitó időpontja 2022. július 30. szombat, 17:00 óra

Megnyitó-esemény: https://www.facebook.com/events/787173745774146?ref=newsfeed

Helyszín: IKON - Szentendrei Képtár, Fő tér 2-5.

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató

A kiállítást megnyitja: Szabó Bálint zenész, interdiszciplináris kutató

Közreműködik: Hock Ernő jazz zenész

A kiállítás 2022. július 31. – szeptember 18., csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között látogatható.

Kurátor: Muladi Brigitta

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok