loader
Fotóművészeti kiállítóhely nyílik Szentendrén

Fotóművészeti kiállítóhely nyílik Szentendrén

PhotoLab elnevezéssel új, fotográfiai kiállítótér nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) Vajda Múzeumában. A szombati nyitótárlat Bácsi Róbert László munkáiból válogat a Szabadság gesztusai címmel. Az új kiállítóhely a Vajda Múzeum alsó szintjén jött létre azzal a céllal, hogy bemutassa a kortárs magyar fotográfia alkotóit - mondta el az MTI-nek Prosek Zoltán, az FMC igazgatója. A magyar, de a nemzetközi múzeumi gyakorlatban is egyedülálló kezdeményezés első évében Szentendréhez köthető alkotók műveivel találkozhat a közönség.
Az IKON mellett a PhotoLab lesz a másik olyan kiállítótere az intézménynek, melynek szentendrei művészek reprezentálása a célja - folytatta Prosek Zoltán -, ezek azonban nem pusztán kiállítóhelyek, mert egyfajta menedzselést is szeretne felvállalni a múzeum a szentendrei alkotók esetében. Ennek része, hogy segítik a műtárgy-előállítást, a külföldi megjelenést, például nemzetközi művészeti vásárokon, de vásárolnak is tőlük a gyűjteménybe. A PhotoLab, melynek művészeti vezetője Kopin Katalin művészettörténész, évente négy kiállítást tervez, az első évben Bácsi Róbert László, Deim Balázs, Csontó Lajos, valamint Aknay Csaba és Kotchy Gábor pároskiállítása lesz látható. A következő évben a városhoz köthető alkotók mellett nemzetközi szinten is jegyzett, magyar és külföldi fotográfusok egyéni tárlataira várják a látogatókat.
A kiállításokat programok veszik körül, így szakmai előadások, beszélgetések az alkotókkal, de lesznek workshopok és portfolio review-k is. Kiegészíti a tárlatokat olyan olvasó-beszélgető tér is, ahol a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat forgathatják a látogatók, az első kiállításon pedig 60 perces videóinterjú látható az alkotóval. A PhotoLab egyfajta inspiráló műhelyszerepet is szeretne betölteni - emelte ki az igazgató -, egyrészt kifejezetten ide készített alkotásokkal, másrészt hosszútávú fotóprojektekkel. Bácsi Róbert László dokumentarista fotográfus öt fotóprojektje a szabadság különböző aspektusait mutatja fel - mondta el Prosek Zoltán. A Kövesd a Napot! a szörfös-hippi szubkultúrát, az életformává tett szabadságot, a természettel való összhang témáját járja körbe, a Hegyi-Karabah - Hiányzó generációk az aktuális háború miatt otthonukat elhagyni kénytelen karabahi örmény kisebbség sorsát vázolja fel, a Műtermek szentendrei művészeket megörökítő sorozata az alkotás szabadságát, autonómiáját ragadja meg, a Levegőt! a Radnóti Színház színművészeinek 2021-ben készített rendhagyó portrésorozata, míg a több éven át készült Szabad élet azt kutatja, hogy megvalósítható-e a fogyasztói társadalom uniformizálódó keretei között az egyénre szabott, kreatívan alakított élet. A programok keretében mások mellett Keleti Éva fotóművész tart tárlatvezetést, a március végi zárás előtt pedig ef Zámbó István, Margit Szabolcs és Vincze Ottó képzőművészek.  
A PhotoLab éves programsorozatának megvalósítását 1,5 millió forinttal, a Kövesd a napot! című képsorozat megvásárlását egymillió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A kiállítás kurátora Kopin Katalin, a tárlatot Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója nyitja meg szombaton.

 

Forrás: mti.hu, femuz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok