loader
Emlékezés Hamvas Bélára

Emlékezés Hamvas Bélára

Hamvas Béla halálának 55. évfordulója alkalmából emlékeztek az íróra, filozófusra, esztétára és könyvtárosra a Sztaravodai úti temetőben levő sírnál. Az eseményen Dr. Harmathy András református lelkész beszéde után diákok olvastak föl részleteket Hamvas Béla életművéből. A november 10-i hagyományőrző megemlékezést az Ars et Vita Alapítvány szervezte.

„Istentől, embertől, szellemtől független valóság nincs. A világ javulása az én javító tevékenységemtől függ. Ezt sehogyse akarják tudomásul venni. Ezért van terror, ezért van technokrácia, hivatal és szcientifizmus, és ezért a katona saját apját lepuffantja. Ezért kell az Antikrisztusnak eljönnie. A világ megváltoztatását csak a magam megváltoztatása teszi lehetővé.” - Hamvas Béla Silentium című írásából vett idézettel kezdte a megemlékezést Dr. Harmathy András református lelkész. A csendes elvonuláson elmélkedő írás a szemerkélő esőben sírnál álló résztvevőket is elgondolkodtatta.

Ezután szentendrei diákok olvastak fel Hamvas Béla Unikornis című művéből: „Idiótának kell lenni, hogy az ember a tőle független változásban vagy pláne javulásban hinni tudjon, az olyan változásban, amelyben tevékeny része nincs. A jó és az egyre jobb világ nem a személytelen fejlődés eredménye, amelynek kellemes előnyeit, mint a napfürdőt, élvezni lehet.” Gombos Barna 10.-es tanuló ugyan először találkozott Hamvas Béla írásával, de azonnal megérintette a szövegrészlet: "Nagyon tetszett, szellemesnek ítéltem meg. A hitről, illetve a Szentlélekről szól, és kedvet csinált bennem, hogy elolvassam az egész művet.” 

A megemlékezésre kilátogatott a szervező, Hamvas Béla szellemi örökségének őrzője, a 90. évében levő Marghescu Mária is, aki külön örömét fejezte ki annak, hogy a diákok érdeklődnek Hamvas Béla írásai iránt: "Hamvas Béla világnézete ma is aktuális. Ha alkalmaznánk sok gondolatát, akkor jobban alakulnának a mai napjaink."


"A szeretet a legfontosabb" – tette hozzá még Marghescu Mária, az Ars et Vita Alapítvány alapítója.

fotó: szentendre.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok