loader
Áprilisban kezdődik a szentendrei MűvészetMalom középső szárnyának rekonstrukciója

Áprilisban kezdődik a szentendrei MűvészetMalom középső szárnyának rekonstrukciója

Prosek Zoltán elmondta, hogy az összesen bruttó 280 millió forintos beruházás legfontosabb eleme a három egységből álló épület középső részének befejezése, aminek során a földszinti udvari traktusban olyan többcélú terem jön létre, amelyben minikonferenciák, kiállítások rendezhetők, az emelt galériaszinten pedig az üvegezett felületek mögött múzeumpedagógiai helyiség lesz. Emellett a vizesedést is megszüntetik az egész épületben.
    A nagy volumenű munka elvégzése azért is lett fontos, mert 2023-ban az Európai Iskola művészcsoportot bemutató nagyszabású kiállítással várják a közönséget, ezt követően az 1924-től 1949-ig működő Képzőművészek Új Társasága (KÚT) művei kapnak helyet, a két fő kiállításhoz pedig a kismúzeumok szatellitként csatlakoznak - tette hozzá Prosek Zoltán. Kiemelte: az egész éven átívelő programsorozat fő helyszíne a MűvészetMalom lesz, megfelelő fizikai-műszaki körülmények biztosítása pedig azért is elengedhetetlen, mert leromlott állapotú helyszínre műtárgyak kölcsönzése sem lehetséges.
    Átalakul az FMC struktúrája, illetve működése is - hívta fel a figyelmet az igazgató. Két olyan kiállítóteret is létre kívántak hozni, amely reprezentálni tudja a szentendrei művészeket. Az egyik ilyen a képzőművészettel foglakozó IKON, a másik a PhotoLab, az előbbi a Szentendrei Képtár kiállítóterében, az utóbbi a Vajda Múzeum alsó szintjén kapott helyet.
    Ezek azonban nem pusztán kiállítóhelyek - emelte ki Prosek Zoltán -, mert időről időre egyfajta menedzselést is szeretne felvállalni a centrum, ami a múzeumi struktúrákban szokatlan. Ennek a törekvésnek fontos eleme, hogy segítik a szentendrei művészek külföldi megjelenését is, például nemzetközi művészeti vásárokon. Az alkotókkal így egy intézmény "részeként" lehet majd találkozni, ugyanakkor a múzeum számára is értéket jelent az ő rangjuk. Olyan művészek is idetartoznak, akik régebben kötődtek a városhoz, például Keserü Ilona, Haász István - tette hozzá.
    A PhotoLab termében kortárs szentendrei és magyar fotóművészek mutatkoznak be 3-4 havonkénti váltással, az IKON kiállításaihoz kapcsolódva pedig a tárlatok anyagából egyedi mappák készülnek. Az IKON első tárlata a Fő téri Képtárban Vincze Ottóé lesz, majd az idén 70 éves Tzortzoglou Jorgosz kiállítása következik, akit Keserü Ilona követ. Az IKON a MűvészetMalomban található Szentendre Grafikai Műhelyre is támaszkodik, mert az ott készült lapok szerves részét képezik a kiállításoknak, működését a bázeli Fanal Kiadó mintájára kívánják megszervezni.
    Prosek Zoltán fontosnak nevezte, hogy az intézmény működtetésében is új szemlélet jelenik meg, mert "a múzeumok ma úgy tudnak talpon maradni, ha valamilyen szinten vállalkoznak. A Skanzen erre kiváló magyarországi példa". Az FMC stratégiájának is része ez, és ezért például nem cél megszabadulni épületektől, hanem újabbal gyarapodtak - részletezte. A Vajda Múzeum szomszédságában található Ferenczy-ház nagyon jól illeszkedik a Vajdához, tartalmában és térben is, a tervek szerint összenyitott kert pedig különleges világot, hangulatot teremt majd. Ezzel új rendezvény- és közösségi tér is létrejön.
    Az igazgató elmondása szerint az FMC kismúzeumainak épületei nincsenek jó állapotban, a Barcsay Múzeum például nem használható, de a többi épület is csak alkalmanként, időszaki tárlatokra nyitható meg. Ilyen az Anna Margit-Ámos Imre Múzeum is, ahol meg kell találni a jó megoldást a két művész hagyatékának bemutatására. "Az intézménynek sok kiállítóhelye van, ám ezek állapota rossz, még a MűvészetMalomé is. Mindegyik épületnek meg kell találni a funkcióját" - fogalmazott.
    Jelenleg a Czóbel és a Kmetty Múzeum tud hibátlanul működni, a Pajor-ház, azaz maga a Ferenczy Múzeum ebben az évben válik teljessé, hiszen ott is átalakításokat kellett végezni, aminek részeként új helyre kerül a bejárat és megváltozik a kijárat helye is. "Ennek köszönhetően a vendégek a kiállítótermeket elhagyva olyan térbe kerülhetnek, ahol kávézó, múzeumi shop, illetve egy kellemes kert várja őket. A tartalmi változások része, hogy - a Magyar Géniusz Program keretében - egy szentendrei művészetet bemutató gyűjteményes állandó kiállítás készül, amely öt éven át lesz látható, de időről időre megújul. A Géniusz pályázatra a múzeumi centrum idén 65 millió forintot nyert el.
    Az intézményvezető beszélt arról is, hogy az FMC-nek nagy adósságai vannak életművek - legalább részleges - feldolgozásával és bemutatásával kapcsolatban. A centrum a mostani koncepció szerint szűkített életművekkel szeretne előállni, a kismúzeumokban ebben az évben Vajda Lajos festményeivel, jövőre Barcsay Jenő és Kondor Béla alkotásaival találkozhat a közönség, s ezzel "hosszabb távon mégis rátekintést lehet adni a szentendrei művészetre". Ebbe a koncepcióba illeszkedik, hogy a MűvészetMalom északi szárnyában mindig szentendrei művészek alkotásai láthatók majd, idén például, születésének 90. évfordulóján Deim Pál retrospektív kiállításával, illetve Pacsika Rudolf életmű-kiállításával találkozhatnak a látogatók.

Forrás: MTI

Kép forrása: Ferenczy Múzeumi Centrum

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok