loader
A velünk élő Petőfit keresi a MANK új alkotói pályázatában

A velünk élő Petőfit keresi a MANK új alkotói pályázatában

Nyílt alkotói pályázatot hirdet kortárs művészek részére a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., melyben Petőfi Sándor alakjának és életművének kortárs interpretációjára kérik fel az alkotókat. A velünk élő Petőfi címet viselő pályázat a 2022–23 között tartott Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódva invitálja a képző- és iparművészeket, hogy alkotásaikkal, saját Petőfi-élményük megosztásával járuljanak hozzá a magyar reformkor kiemelkedő alakjának kortárs recepciójához.

Petőfi Sándor alakjában egyaránt tisztelhetjük a bátor hazafit, a hőst, a lázadó ifjút és a zseniális költőt. Petőfi Sándor és korának szellemisége túlmutat saját idején. Alakja és irodalmi alkotásai ma is velünk élnek, folytonosan újabb és újabb értelmezési lehetőségeket és velük újabb jelentésrétegek feltárására kínál lehetőséget. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó alkotóművészeti pályázat alkalmat teremt arra, hogy a kortárs képző- és iparművészek személyes értelmezésükben mutassák be Petőfi Sándort a mai kor közönségének.

Az író és költő anyanyelvünk médiumán keresztül, költeményeivel járult és járul hozzá a kollektív magyarságtudat megéléséhez; a Nemzeti dalt ma is közös kulturális kincsünk, ami átélhetővé teszi a forradalmi lendületét. Magyar hősiességről sem beszélhetünk Petőfi említése nélkül, hiszen a gyermekek számára Ő teremtette meg a magyar mesehőst, János vitézt; személyében pedig ő maga is mindenki nemzeti hősévé válhatott az 1948–1849-es szabadságharcban. Milyen vizuális nyelvet lehet mindezek alapján ma megteremteni? A Társaság erre a kérdésre vár javaslatokat a kortárs művészektől olyan pályaművek formájában, amelyek egy szabadon választott Petőfi Sándor-idézethez, szövegekhez kapcsolódnak.

A pályázatra érkezett legjobb alkotásokat a Társaság csoportos kiállítás keretein belül tervezi bemutatni 2022-ben, valamint katalógus formájában és online tárlatként közzétenni a bemutatott alkotásokat, ezzel időtállóan megörökítve a művészek kortárs Petőfi-élményeit. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el.

A pályaműveket elektronikus úton várja a Társaság, melyet ITT találnak. A pályázatok benyújtási határideje 2022. február 7., 12 óra. A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető a petofipalyazat@alkotomuveszet.hu emailcímen.

Forrás: alkotomuveszet.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok