Zeneterápia a korán érkezőknek

Zeneterápia a korán érkezőknek

Egy varázslatos hangszerrel gazdagodhatott a Gézengúz Alapítvány Központi Intézete, a Cseppek Háza a Koraszülött Világnap alkalmából november 17-én délelőtt, az első magyar handpan műhely megalapítójának felajánlására. Az eseményen tiszteletét tette és bemutatót tartott a Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, Horváth Kornél is. A Magyarországon született csecsemők kb. 9 %-a koraszülöttként jön a világra, azaz a terhesség 36. hete előtt érkezik – olvasható a koraszulottmento.hu-n. Ma már az 500 grammal született gyermekeknek is van esélye az életben maradásra, ha megfelelő ellátást kapnak.  A handpan a szavakon túl, a rezgések erejével köt össze minket: gyermekeket, felnőtteket, terapeutákat, családokat. Az acélból készült dallamhangszer megütéssel szólaltatható meg és kiválóan alkalmas a koraszülöttek számára oly fontos koraifejlesztés kiegészítésére.

„Az anyaméhben megjelenő érzéssor a korábban érkező babák esetében egyszer csak hirtelen megszűnik – festette le a fájdalmas hiányérzetet  Dr. Schultheisz Judit a Gézengúz Alapítvány alapítója és orvosigazgatója. „Szabó Miklós professzor úr szavait idézve egy szenzoros várakozással érkeznek ezek a kisbabák e világra, amikor azok a hangok, ingerek, a magzatvíz-simogatás megszűnik, és erre várnak a kisbabák.”

Az létesítmény 2004 óta működik Budakalászon járóbeteg szakellátó intézményként, koraifejlesztésben Országos ellátási kötelezettséggel. Ma már Magyarországon fantasztikus terápiák léteznek, amelyekkel nagyon szelíd módon támogatják azt a hiányt, amivel világra jönnek a kicsik, akkor is, hogyha valami sérülés áll fenn, ilyen például a neuro-hidroterápia is – tudtuk meg az orvosigazgatótól. A lila 2011 óta a koraszülöttek világnapjának a színe, ezzel fejezhetjük ki az elismerésünket azok iránt, akik sokszor olyan harcos utat járnak be. A Cseppek Házában elérhető terápiák jótékony hatásáról hamarosan beszámol Csillag Dóra gyógypedagógus, a babamasszázsról pedig Balogh Sára gyógytornász fog megosztani lebilincselő történeteket, amelyekről egy későbbi magazinműsorunkban számolunk be. Mai hírműsorunkban 19.00-i kezdettel pedig megismerkedhetnek két érintett családdal, akik nagyon sokat köszönhetnek a koraifejlesztésnek.