loader

VIDEÓ - Életet menthet a fényvisszaverő ruházat

Életmentő lehet a gyalogosok számára a láthatósági mellény, ruházat vagy fényvisszaverő eszközök használata, különösen lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. Ezt támasztja alá a Magyar Közút legújabb videójában, melyben azt tesztelték, milyen távolságból veszi észre az autós a gyalogost este, kivilágítatlan útszakaszon. A videóban jól látszik, hogy nem sokat számít az sem, ha világosabb ruházatot viselünk, hiszen mindössze pár métert nyerhetünk vele láthatóság szempontjából, szemben a fényvisszaverő ruházattal, ami adott esetben már több száz méterről is láthatóvá teszi viselőjét még koromsötétben is.

Az elmúlt időszakban több olyan gyalogos gázolás történt az országos közutakon, ami megelőzhető lett volna: csak a külterületi gyorsforgalmi-, fő- és mellékúti szakaszokon 2020-ban 43, 2021-ben 28, míg 2022-ben 38 halálos áldozata volt ezeknek a baleseteknek. Ezek a tragikus kimenetelű balesetek nem történnek meg, ha a gyalogosok távolról is jól észlelhető fényvisszaverő kiegészítőt, ruházatot viselnek. Ez leginkább a külterületi, közvilágítás nélküli szakaszokon döntő fontosságú, de belterületi utaknál sem elhanyagolható az előnye.

Bár a téli hónapok végéhez közeledve egyre korábban világosodik és később sötétedik, de még így is rövidebbek a nappalok a nyári időszakhoz képest, ezért a Magyar Közút minden gyalogost arra bíztat, hogy közutak mentén, különösen külterületen, a saját biztonságuk érdekében viseljenek fényvisszaverő kiegészítőt vagy láthatósági mellényt napkelte előtt, napnyugta után vagy korlátozott látási viszonyok között. A gyermekek kabátjára, táskájára is akaszthatunk apró fényvisszaverő eszközöket, kulcstartókat vagy kiegészítőket, amelyek ugyanúgy segítik az ő biztonságukat és jobb észlelhetőségüket az autósok számára.

A fényvisszaverő ruházat viselésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Közút legújabb, Instagram oldalán közzétett, gyalogosokat megszólító videójában: https://www.instagram.com/reel/CotmutVo-H3/?igshid=YmMyMTA2M2Y=.

Forrás: Magyar Közút Zrt.

VIDEÓ - Életet menthet a fényvisszaverő ruházat

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok