Újabb csapást mért az időjárás az FMC udvarán álló öreg hársfára

Újabb csapást mért az időjárás az FMC udvarán álló öreg hársfára

Egy előző, júniusi vihar során a Ferenczy Múzeum kertjében álló, öreg hársfa közel fél méteres átmérőjű ága letört, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt baleset, amikor az utcára hullottak ágai.  - tájékozódhatunk a város hivatalos honlapján. 

Az eset utáni vizsgálat alapján, a belülről korhadó fa kivágásáról és pótlásáról döntés született. Mielőtt erre sor kerülhetett volna, a június 26-i vihar újabb csapást mért a hársfára, megrongálva a múzeum kapuját és kerítését.

„Az egykori Pajor-kúria udvarát díszítő, és az utcaképet is meghatározó fa több mint 90 éves volt. Hazai Attila városi főkertész a múzeum megkeresésére szakértői vizsgálatot végzett, és elmondta, hogy az utóbbi években már folyamatos „karbantartást” igényelt az idősödő hársfa. Lombkorona-könnyítéssel, az ágak metszésével igyekeztek a törzsre nehezedő súlyt csökkenteni. A fa törzse azonban mára teljesen elkorhadt, belül lényegében üreges, egy következő esős időszak vagy szélvihar következtében bármikor az utcára, vagy az épületre dőlhet. A balesetveszélyes fát tehát mindenképpen ki kell vágni.

A vizsgálat során azt is megállapították, hogy a fán fészek és odú nincs, ezért madarak, mókusok élőhelyét nem befolyásolja. A Ferenczy Múzeumi Centrum ősszel három új fát ültet az udvarba, előreláthatólag a Múzeumok Őszi Fesztiválja idején. Az új fákat a főkertésszel együtt választják ki a klímaváltozást tűrő, őshonos fajtákból” – tette közzé közösségi oldalán az FMC június 26-án délelőtt, majd a délutáni vihar megpecsételte a fa sorsát.

 

Címkék: